;

Minister-president Bourgeois legt 'eerste steen' van hotel Polderwind

Vakantie is een basisrecht voor iedereen. In theorie althans. In praktijk zijn er mensen die door een fysieke handicap, ouderdom of ziekte aan huis gebonden zijn. Voor hen organiseert Rode Kruis-Vlaanderen aangepaste vakanties, in aangepaste gebouwen én met zorg en begeleiding door Rode Kruisvrijwilligers. Om er zeker van te zijn dat nog meer mensen uit deze maatschappelijk kwetsbare groep kunnen genieten van zo’n vakantie werd op donderdag17 september de eerste steen gelegd van ons eerste eigen hotel, Polderwind. Dit gebeurde  in aanwezigheid van minister-president Bourgeois, burgemeester Alain De Vlieghe en ex-motorcrosser Joël Roelants. Ook voorzitter Christ'l Joris en gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove namen het woord.

Zorg op maat

Tot nu toe werkte Rode Kruis-Vlaanderen samen met het Nederlandse Rode Kruis dat twee zorghotels, een vakantiehuis en het vakantieschip J. Henry Dunant heeft. Op deze manier konden al meer dan 1.000 Vlaamse gasten genieten van een weekje vakantie. Maar ieder jaar moet Rode Kruis-Vlaanderen gasten weigeren. Net daarom wordt nu gestart met de bouw van een eigen hotel in Zuienkerke (tussen Brugge en Blankenberge) dat aangepast is aan de noden van de vakantiegangers en waar de nodige zorg aanwezig is. Omdat het ook voor de partners en mantelzorgers een echte vakantie moet zijn, geven goed opgeleide Rode Kruisvrijwilligers zorg op maat van de vakantiegast.

Polderwind zal 48 weken per jaar open zijn en biedt plaats aan 92 gasten in 46 kamers per week. Het nieuwe hotel is rustig gelegen aan een grote vijver van ruim 15 ha. Van hieruit kunnen de vakantiegasten makkelijk uitstappen maken naar de kust, het polderland en Brugge.

Architectuur op maat

Voor hotel Polderwind hebben POLO Architects zich laten inspireren op de Tulou, een cirkelvormige, traditionele groepswoning uit China. Op het gelijkvloers bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes waar ontmoeting en samenzijn centraal staan. De hotelkamers bevinden zich dan weer op de eerste verdieping, zodat de grootste drukte beneden blijft. Door het cirkelvormige ontwerp wordt een binnenplaats gecreëerd die de vakantiegangers en hun vakantiegenoten afschermen van de soms hevige kustwind. Natuurlijk werd ook bij het ontwerp rekening gehouden met de specifieke noden van bijvoorbeeld rolstoelgebruikers.

Vanaf vandaag kan afgeteld worden naar de zomer van 2017. Vanaf dan ontvangt Rode Kruis-Vlaanderen de vakantiegangers en hun vakantiegenoten met open armen voor een tot in de puntjes georganiseerde aangepaste vakantie!