;

“Met één donatie help je 10 tot 20 baby’s.”

“Op neonatologie is plasma levensnoodzakelijk. Er zijn veel uiteenlopende problemen bij premature of pasgeboren baby’s waarbij plasma een deel van de oplossing is. Vaak hebben die baby’s maar een kleine hoeveelheid plasma nodig. Een baby krijgt, afhankelijk van zijn gewicht, 20 tot 100 ml plasma per transfusie. Zo kan je met 1 donatie al gauw 10 tot 20 baby’s helpen”, vertelt Dr. Naulaers gepassioneerd.

Een moeilijke start

“Zestig procent van de baby’s die bij mij op de afdeling terechtkomen zijn prematuur. Allemaal kindjes die van bij het begin ontzettend hard moeten vechten”, zegt Dr. Naulaers. “Vaak hebben ze problemen met de stolling van hun bloed. Twee uur aan een infuus met vers plasma betekent voor die baby’s een wereld van verschil. Het helpt enorm bij hun herstel.”

Kleine baby’s, grote operaties

“Dan zijn er ook de baby’s met aangeboren afwijkingen. Denk aan problemen met het hart, de longen, de darmen … Vaak hebben die baby’s een ingrijpende operatie nodig. Bij hen kijken we vóór de operatie de stolling van hun bloed na en indien nodig krijgen ook zij plasma. Zo geven we elke baby de beste kansen”, aldus Dr. Naulaers.

Sommige baby’s worden geboren met te veel rode bloedcellen, waardoor het bloed dikker wordt. Dat is erg gevaarlijk voor de ontwikkeling van de hersenen omdat er een minder goede doorstroming van het bloed is. In zulke gevallen nemen we bloed af en geven we plasma in de plaats, om het aantal rode bloedcellen te doen dalen.

Dr. Naulaerts

Arts neonatologie UZ Leuven

Als licht niet helpt

“Iedereen kent wel een baby die na de geboorte onder een lamp moest liggen. Met blootstelling aan UV-licht wordt dan een teveel aan bepaalde schadelijke stoffen in het bloed verholpen. Dergelijke fototherapie is jammer genoeg niet voor alle baby’s met ernstige geelzucht voldoende”, zegt Dr. Naulaers. Ook deze kindjes kunnen ze op de afdeling van Dr. Naulaers helpen met een wisseltransfusie waarbij plasma van het patiëntje vervangen wordt door gezond donorplasma. 

 “Als je ziet wat plasma betekent voor de prematuurtjes en baby’s op onze afdeling, is het belang van plasmadonatie snel duidelijk”, besluit Dr. Naulaers. Meteen een warme oproep om een afspraak te boeken in een donorcentrum bij jou in de buurt.