;

Mensen laten genieten van hun vakantie, da’s zelf genieten!

 

Vijf dagen later is ze er nog steeds vol van. Annelies Van de Weyer, een jonge verpleegkundige van 24 jaar uit Schelle, vertelt enthousiast over haar bijzondere vakantie. Ze heeft een week als vrijwilligster gewerkt op het vakantieschip J. Henri Dunant.

- Wat doet een meisje van 24 kiezen voor zo’n vakantie?

Dit is de eerste keer dat ik ben mee geweest op een Aangepaste Vakantie van het Rode Kruis. Ik heb het gedaan omdat ik wist dat ze hulpverleners nodig hadden. Ik ben vorig jaar afgestudeerd als verpleegkundige. Voor mij leek dit een ideale kans om extra ervaring op te doen en met gehandicapte mensen te werken.

- Was je goed voorbereid?

De week is verrassend goed meegevallen. Eerlijk gezegd, ik had een beetje schrik voor wat me te wachten stond! Ik had nog nooit gevaren, en dan nog met zoveel mensen. En je weet vooraf ook niet welke hulp die mensen nodig zullen hebben. Maar ik heb enorm veel kunnen leren en technische handelingen uitvoeren. En ik ben ook enorm gegroeid in het contact met mensen, hoe ik met hen moet omgaan.

- En vond je het zelf ook een beetje leuk?

Leuk? ‘t Was gewoon zéér plezant. We hebben naar Duitsland gevaren, Keulen en Düsseldorf. We deden ook uitstapjes, we zijn een paar keer van de boot gegaan. Maar het allerleukste: je ziet de gasten zó genieten van hun vakantie, dat doet echt deugd!

- Hoe zagen je dagen eruit?

Je begint om 7.30 uur en gaat door tot 23 uur. Alles gebeurt op het ritme van de gasten. Zij geven aan wanneer ze willen opstaan, douchen, toilet, aankleden, ontbijten ... In de namiddag doe je samen activiteiten: knutselen, spelletjes, een quiz …’s Avonds speelde er soms een bandje. Heel gezellig. Ja, het waren goedgevulde dagen! Mijn collega Nick Alens – net als ik van de Rode Kruisafdeling Niel/Schelle – deed de nachtshift van 23 uur tot 7.30. Ik heb hem niet veel gezien.

- Voor herhaling vatbaar?

Absoluut! ik hoop dat ik dit zal kunnen blijven combineren met andere zaken. De feedback was erg positief, en ik weet dat ze veel nieuwe vrijwilligers nodig hebben. De band met de andere medewerkers en vrijwilligers op het schip was zeer goed. Bij het afscheid zijn er veel traantjes gevloeid. Ik hoop dat ik andere jonge mensen zal kunnen warm maken om het ook te doen.

Bedankt voor je enthousiasme, Annelies!

Iets voor jou?

Ja, ik wil meehelpen tijdens een vakantieweek!