;

Meer dan 1.000 gevangenen vrijgelaten in Jemen na 2 jaar onderhandelen

Na bijna 2 jaar onderhandelen, was het gisteren zover: meer dan 1.000 mensen die tijdens het conflict in Jemen gevangen genomen werden, kunnen herenigd worden met hun familie. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) zorgt er nu voor dat iedereen de komende dagen kan terugkeren naar andere regio’s in Jemen en Saoedi-Arabië.

De vrijlating is het resultaat van onderhandelingen tussen de strijdende partijen die eind 2018 opgestart werden en vorige maand tot een akkoord kwamen in Montreux. Het ICRC treedt bij deze operatie op als neutrale tussenpartij en zorgt nu voor het vervoer van de voormalig gedetineerden.

Medewerkers van het Internationale Rode Kruiscomité voerden een-op-een gesprekken met de gevangenen om er zeker van te zijn dat ze ook effectief naar huis willen terugkeren. Iedereen onderging ook een medisch onderzoek om na te gaan of hun toestand het reizen niet in de weg stond. Het ICRC voorziet iedereen van kleding, hygiënemateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen om de overdracht van COVID-19 tegen te gaan. Ze worden hierin bijgestaan door medisch personeel en vrijwilligers van de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen.