;

Hulpverleners onder druk in Gazastrook

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)  is ontzet over de menselijke tol die het toenemende geweld in de Gazastrook eist. De vele doden en gewonden maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat de betrokken partijen alle mogelijke voorzorgen moeten nemen om de bevolking te beschermen. 

Voor de hulpverleners ter plekke is het momenteel roeien met de riemen die ze hebben. Ze werken non-stop om slachtoffers te helpen, maar ze vrezen dat er niet genoeg medisch materiaal voor handen zal blijven. De massale toestroom van patiënten en de beperkte logistieke capaciteit baart het ICRC dan ook zorgen.

Het ICRC blijft alles op alles zetten om het nodige materiaal ter plekke te krijgen. Eerder deze week werden al brancards, rolstoelen, krukken, lijkzakken en medische kits voor operaties geleverd. Momenteel zijn ook twee vrachtwagens onderweg met daarin medische hulpmiddelen om zo'n 15.500 gewonden te helpen.

Verder doet het ICRC ook een oproep aan alle betrokken partijen om geen aanvallen uit te voeren op ambulances én om onmiddellijke en ongehinderde toegang te verlenen om gewonden en dodelijke slachtoffers te evacueren. Hiervoor worden momenteel confidentiële gesprekken gevoerd met al deze partijen.

"Het menselijk leed in de grensgebieden is overweldigend. Ziekenhuizen en hulpverleners kunnen de massale toestroom van gewonden met moeite aan. Ze blijven zich inzetten om de slachtoffers zo snel en goed mogelijk te helpen, maar ze staan al zo lang onder druk door het geweld dat het bijna een onmogelijke opdracht wordt." - Guislain Defurne (ICRC Gaza)