;

KU Leuven wint 13e editie Frits Kalshoven Competitie

Van 10 tot 14 februari vond de 13de editie van de Frits Kalshoven Competitie plaats. Deze Engelstalige competitie wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen voor rechtenstudenten van Belgische en Nederlandse universiteiten. Het thema van de competitie was dit jaar detentie in gewapende conflicten. 

Dit jaar deden 30 studenten van 10 verschillende universiteiten mee: Universiteit Gent, Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Vrije Universiteit van Amsterdam, Nederlandse Defensie Academie en Universiteit Utrecht. Een week lang werden zij ondergedompeld in het internationaal humanitair recht dankzij interactieve lezingen over het geactualiseerde Commentaar bij het Derde Verdrag van Genève van 1949 (mbt krijgsgevangenen), kwalificatie van conflicten, de regels rondom detentie. Via rollenspelen werden de teams vervolgens uitgedaagd om hun kennis van de regels die gelden in oorlog in de praktijk te brengen. Voor de eerste keer deden ze dat ook met behulp van VR.  

Op vrijdag 14 februari toonden alle teams hun pleitvaardigheden in de pleitwedstrijd. Daarbij argumenteerden zij beide kanten van een fictieve zaak over vermeende schendingen van het internationaal humanitair recht. De voorrondes en de finale vonden opnieuw plaats in het Vlinderpaleis te Antwerpen.  

In de finale stond het team van KU Leuven tegenover dat van Universiteit Leiden. De jury, bestaande uit rechter en Professor dr. E. Lijnzaad, Kolonel Chris De Cock en team leader detentie ICRC Margaret Dudgeon kregen de taak om een winnaar te benoemen. 

Na een spannende en boeiende finale werd de 13de editie gewonnen door het team van KU Leuven met June Goens en Maxime Nijs. De tweede plaats was voor Elsy Grivel, Fernanda Garcia Pinto en Julia Tetrault-Provencher van Universiteit Leiden. Universiteit Gent met Sami Ahmad, Cyrine M'Sadek en Hanne Biebauw won de prijs voor de rollenspelen. De titel van beste pleiter werd gekozen door vertegenwoordigers van het advocatenkantoor Van Doorne en ging naar Cyrine M'Sadek van Universiteit Gent.