;

Kevin De Bruyne overhandigt UEFA-cheque van 100.000 euro aan Internationale Rode Kruis

Woensdagavond 7 maart schenkt Manchester City-speler en Rode Duivel Kevin De Bruyne een cheque van 100.000 euro aan het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) in naam van UEFA. Het is ondertussen het elfde jaar op rij dat UEFA geld schenkt aan het ICRC om slachtoffers van landmijnen in Afghanistan te helpen revalideren.

De Bruyne werd als voetballer van het jaar door UEFA verkozen tot ICRC-ambassadeur voor 2018: "Als profvoetballer hebben wij alles wat ons hart verlangt. Als we dan anderen kunnen helpen, is dat een goede zaak. Zeker wanneer het over mensen met lichamelijke beperkingen gaat."

De 100.000 euro zal gebruikt worden om de revalidatieprogramma's voor de slachtoffers van landmijnen en mensen met andere beperkingen in Afghanistan te blijven ondersteunen. Zo worden er onder andere kunstarmen- en benen, fysiotherapie en toegang tot het voetbalteam van het revalidatiecentrum voorzien. Een derde van de patiënten zijn kinderen die ooit het slachtoffer werden van een landmijn.

"Het is voor ons belangrijk om het positieve effect dat voetbal kan hebben in het revalidatieproces van slachtoffers in Afghanistan in de kijker te zetten", zegt UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin. "Ik wil het ICRC dan ook bedanken voor hun niet aflatende steun die ze bieden aan deze slachtoffers. Met hun revalidatiecentra in Afghanistan tonen ze al verschillende jaren aan dat voetbal echt het verschil kan maken in die mensen hun leven."

Het ICRC heeft momenteel 7 verschillende centra in Afghanistan om slachtoffers van landmijnen te ondersteunen, maar biedt meerdere programma's aan om hen opnieuw te integreren in de maatschappij. In totaal zijn er zo'n 162.000 patiënten geregistreerd. Een derde daarvan zijn kinderen.