;

“De Logistieke Eenheid lijkt misschien een onbekend kneusje tussen alle anderen maar dat vind ik er net zo leuk aan.”

Onze organisatie beschikt over een berg materiaal en verschillende voertuigen. Maar wie zorgt ervoor dat al het materiaal op de juiste plek terechtkomt? En die voertuigen, onderhouden die zichzelf? Maak kennis met de Logistieke Eenheid, een minder gekende dienst maar daarom niet minder belangrijk. Want buiten onderhoud van voertuigen en materiaal komen er nog een hoop andere taakjes bij kijken. Miel is vrijwilliger bij de Logistieke Eenheid en staat altijd paraat! Dit klinkt als een op en top zomerheld, toch? 

Woensdag werkdag en dan dienst draaien op evenementen

Van zijn engagement bij Jeugd Rode Kruis rolde Miel ook verder in een vrijwilligersfunctie bij de Logistieke Eenheid. Zijn takenpakket is niet makkelijk om even kort te beschrijven. Maar om het makkelijk te maken, kan je spreken van 4 kerntaken: transmissie, transport, onderhoud en opleidingen.

Van zendmasten opzetten en radio’s programmeren tot onderhoud van alle wagens en het op orde brengen van een groot materiaalmagazijn. Bij de Logistieke Eenheid spreken ze van #woensdagwerkdag want op woensdagavond komen de vrijwilligers samen om met z’n allen het werk uit te voeren. Maar ook op festivals en andere evenementen vind je ze terug.

Wij zorgen voor alle radiocommunicatie die onze hulpverlening in goede banen leidt en waar ook met andere hulpdiensten gecommuniceerd kan worden. Dat doen we niet zomaar, onze grote transmissie- en commandowagen ziet er spectaculair uit langs de buitenkant maar binnen is het pas vollenbak.

Miel

In de commandowagen vind je vier ruimtes. Een vergaderruimte waar alle hulpdiensten kunnen samenkomen voor een inter-disciplinair overleg, een secretariaat waar alle telefoontjes worden aangenomen van bijvoorbeeld het noodnummer 112, de transmissieruimte waar drie radio-operatoren tot zes radio’s bemannen en zo overal het overzicht op de situatie behouden. Als laatste, heel belangrijk, is er ook een rustruimte waar het team even kan pauzeren of iets eten en drinken als het werk het toelaat.

Materiaalvoorziening

De Logistieke Eenheid blijft misschien wat meer op de achtergrond maar ze zijn zeker niet weg te denken in de organisatie van evenementen of hulp bij noodsituaties. Zo zijn zij het ook die zorgen voor veldbedjes en dekens moest je ooit stranden op Zaventem door sneeuwval of iets dergelijks. “Tijdens de aanslagen op 22 maart ‘16 in Brussel speelden we dan ook een grote rol. We stonden meteen klaar met al het nodige materiaal. Toen ik die avond als één van de laatste terugkwam in een bijna volledig leeg magazijn besefte ik even heel goed welke gigantische impact we hebben in kritieke situaties. Dat was voor mij persoonlijk een heel pakkend moment dat ik nooit meer ga vergeten.”

“We zijn een plezant team waar veel wordt gelachen maar (vaak) ook heel hard wordt gewerkt. Op evenementen moeten we met zoveel dingen bezig zijn dat ons eigen team soms te klein is en we nog versterking krijgen van andere vrijwilligers. Moesten mensen geïnteresseerd zijn om mee in de Logistieke Eenheid te stappen zijn ze dus zeker en vast welkom! Nieuwe mensen in het team zijn altijd leuk!”

Meer weten? Je vindt onze Logistieke Eenheid ook terug op Facebook en Instagram.