;

“Ik geef liever bloed en plasma, dan dat ik het moet toegediend krijgen”

Jeanique ging voor het eerst bloed geven met haar vader toen ze 18 was. Dat is ondertussen al meer dan 30 jaar geleden maar tot op de dag van vandaag geeft ze bloed én plasma. En ze is nog lang niet van plan om te stoppen! Nadat ze haar zus na een lange strijd tegen kanker verloor, weet ze als geen ander hoe belangrijk bloed en plasma zijn. Ook haar schoonbroer stierf aan dezelfde ziekte en in die periode moest ze ook nog afscheid nemen van haar eigen man nadat hij uit het leven stapte. Toch bleef Jeanique trouw doneren. De gebeurtenissen vormden zelfs haar grootste drijfveer om donor te zijn.

Ik trek mij op aan de gedachte dat zonder bloed- en plasmatransfusies mijn zus en schoonbroer misschien nog vroeger van ons waren afgenomen. Ook mijn man heeft bloed toegediend gekregen: hij onderging een geslaagde levertransplantatie. Die verliep goed dankzij het toegediende bloed. Ik ben de donoren nog steeds dankbaar – ook al zijn mijn man, mijn zus en schoonbroer er nu niet meer.

Jeanique

Bloed- en plasmadonor

Gezelligheid in het donorcentrum

“Ik heb op vier maanden tijd drie familieleden verloren. Er zijn nog steeds moeilijke dagen , maar ik blijf niet graag bij de pakken zitten. Daarvoor is het leven te mooi!” En dus kan je deze sterke dame regelmatig terugvinden in het donorcentrum van Kortrijk of op de mobiele collectes in Langemark waar ze zich helemaal thuis voelt. “Het is altijd gezellig. Na de mobiele collectes krijgen we een drankje en blijven we nog  efkes plakken. En in het donorcentrum kom ik al zó lang dat ik daar regelmatig dezelfde mensen tegenkom. Dan slaan we een babbeltje en vliegt de tijd.”

Goede ambassadeur

Jeanique beseft dat doneren niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daar brengt ze zelf, met kleine stapjes, verandering in. Zo neemt ze haar zonen Lander (26) en Sander (28) al van sinds ze kleuter waren mee naar het donorcentrum. En, het zal niet verbazen: nu ze volwassen zijn doen ook zij een duit in het bloedzakje! “Ze waren er al vroeg vertrouwd mee, nu ben ik blij dat ik hen al vroeg een goede gewoonte heb aangeleerd.”  Jeanique motiveert anderen zelfs via Facebook om ook donor te worden. “Op een dag zag ik mensen een foto posten vanuit hun tuinbed, in de zon. Dus ik deed hetzelfde, maar dan vanuit mijn plasmabed. (lacht) Daar kwamen veel positieve reacties op”, zegt ze trots.