;

Internationale Rode Kruis vreest nieuwe lijdensweg voor Soedanezen

In Zuid-Soedan is er opnieuw geweld uitgebroken tussen het rebellenleger en de regeringstroepen. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) vreest nu dat tienduizenden burgers zullen vluchten om te ontkomen aan de rellen. Een tekort aan voedsel en gezondheidszorg zal voor de gevluchte Soedanezen zwaar om te dragen zijn. Bovendien wordt het risico op seksueel misbruik en verplichte dienstplicht voor jongeren steeds groter.

Franz Rauchenstein, vertegenwoordiger van het ICRC in Zuid-Soedan: “Hoe vaak zullen burgers nog gedwongen worden om te vluchten uit een dorp dat onder vuur ligt? We doen nogmaals een oproep aan alle betrokken partijen om geen burgers en vluchtelingen aan te vallen. Meteen vragen wij ook om Rode Kruismedewerkers hun werk te laten doen en hen ongemoeid te laten.”

De operationele basis van het ICRC is intussen wel verhuisd van Kodok naar Oriny omdat het in Kodok te gevaarlijk werd. Het ziekenhuis in Kodok blijft wél open zodat het Internationale Rode Kruis kan blijven zorgen voor mensen die op de vlucht zijn.