;

Intergalactische eerstehulpgids: help je helden van Star Wars

Ben jij voorbereid om het leven te redden van Yoda, een Jedi, Chewbacca of iemand uit jouw buurt? Geen nood, we vertellen je exact hoe je jouw helden helpt overleven in een galaxy far away: Star Wars.

Reanimeren en defibrilleren?

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen of begint het hart chaotisch te trillen (fibrillatie). Dit zijn levensbedreigende situaties. Je kan helpen door:

  • te reanimeren: dit is een combinatie van borstcompressies (het geven van hartmassage) en beademingen (bv. mond-op-mondbeademing);
  • te defibrilleren: een automatische externe defibrilator (AED) kan helpen om een levensbedreigende ritmestoornis (fibrillatie) te corrigeren.

Aan de slag

Stormtroopers

Stormtroopers dragen een 18-delig harnas. Dit harnas is erg moeilijk te verwijderen. Om hen te redden moet je onmiddellijk ingrijpen. Wacht niet te lang, of ze zijn volledig getoast.

Jedi

Zij hebben een gemakkelijke outfit en je geraakt direct aan hun borstkas. Hier kleef je de elektroden van de AED. Breng ze stevig aan onder het rechtersleutelbeen en onder de linkeroksel. Pas op dat je alles goed aanbrengt en raak het lichaam niet aan wanneer de AED zal schokken. Je wil toch niet geëlektrocuteerd raken door de gevaarlijke tentakels van de Jedi?

Ewoks

Ewoks zijn er erg harige beestjes. Gelukkig zit in elke AED-kit een scheermesje. Scheer de behaarde borst op de plaats waar de elektroden moeten komen. Er is een optimaal contact nodig tussen de elektroden en de huid.

 

Wookie

Ook bij hen moet je scheren. Verwijder zeker ook overbodige accessoires. Droog ook de borstkas af als ze nat is, bv. zweet of drenkeling. Plaats de elektroden niet over een tepel of pacemaker.

Jabba

We mogen de borstcompressie niet vergeten. Geef 30 borstcompressies aan een tempo van 100 tot 120 compressies per minuut. Kantel na 30 compressies het hoofd naar achteren en til de kin omhoog en geef 2 keer mond-op-mond-beademing. Blijf dit doen tot gespecialiseerde hulp aankomt

Yoda

Kleine Yoda is zo klein, dat we hem best zoals een baby behandelen. Geef 5 beademingen na het beoordelen van de toestand van Yoda We noemen dit initiële beademingen. Ga daarna verder met het geven van borstcompressies en beademingen. Zorg voor een neutrale positie van het hoofd en til de kin omhoog. Knijp de neus niet dicht, maar plaats je mond over de mond en de neus van de baby om te beademen. Een AED wordt bij baby’s doorgaans niet gebruikt.

 (c) Todd Scott

 

Leer het zelf

Leer het helemaal zelf en help wanneer het echt nodig is. Check onze gratis opleidingen.