;

In beeld: de Filipijnen 3 jaar na orkaan Haiyan

Precies drie jaar geleden richtte orkaan Haiyan een enorme ravage aan in de Filipijnen. De wind haalde snelheden van bijna 300 kilometer per uur en metershoge golven overspoelden het land. Miljoenen mensen werden op één of andere manier getroffen door de natuurramp, 6.000 van hen verloren het leven.

Nog steeds staat de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging (IFRC) de meest kwetsbaren bij en wordt er volop ingezet op zelfredzaamheid om zo het hoofd te bieden aan toekomstige rampen.

Charina Pieza (37) woont in Taguite en is één van de mensen die meehelpt om een eigen rijstmolen te bouwen. Het initiatief werd opgezet door het Filipijnse Rode Kruis en zorgt ervoor dat inwoners niet langer naar het dichtsbijzijnde dorp moeten om hun rijst te bewerken. (Foto: Sam Smith/IFRC)

Corazon Sabroso (46) en haar gezin konden na de orkaan rekenen op een financiële tussenkomst van het IFRC. Ze kocht hiermee het nodige keukenmateriaal en ingrediënten en startte een kleinschalige eetgelegenheid. Ze verdient nu zo'n 6 euro per dag en haar kinderen kunnen naar school. (Foto: Zwitserse Rode Kruis)

Als onderdeel van het herstelplan zet het Rode Kruis volop in op zelfredzaamheid. (Foto: Emmanuel Lerona/IFRC)

Ziekenhuizen werden opnieuw opgebouwd én verbeterd om nog meer in te zetten op gezondheidszorg. (Foto: Cheryl Gaglac/IFRC)

De 53-jarige ontvangt financiële steun om een eigen toilet te bouwen. (Foto: Cheryl Gagalac/IFRC)

IFRC focust op de meest kwetsbaren in de Filipijnen. Zo heeft deze 86-jarige Antonieta sinds kort, en voor het eerst, een eigen toilet dankzij de steun van het Rode Kruis. (Foto: Emmanuel Lerona/IFRC)