;

ICRC voorziet kinderen in Zuid-Soedan van Super Cereal

Anderhalf jaar na het uitbreken van de crisis in Zuid-Soedan zit het land nog steeds in één van de grootste humanitaire crisissen ter wereld. Meer dan 2 miljoen mensen zijn op de vlucht, honderdduizenden mensen werden uit hun woning verdreven. De behoefte aan drinkwater, voedsel en gezondheidszorg blijft dan ook ontzettend hoog. Het Internationale Rode Kruis zet alles op alles om hongersnood te voorkomen en ondervoeding tegen te gaan. Voedingsdeskundige Marijka Van Klinken legt uit hoe.

Hoe gaat het ICRC te werk om dit probleem aan te pakken?

“Het ICRC gaat vooral preventief te werk en probeert ondersteuning te bieden om ondervoeding te vermijden. In gebieden waar de ondervoeding wel reeds voelbaar is, gaan we het aantal mensen die ermee geconfronteerd worden terugdringen. Zo verstrekt het Internationale Rode Kruis voedsel in noodsituaties en verdeelt het zaadjes in gebieden waar een duurzame oplossing mogelijk is. Concreet bezorgden we al meer dan 1 miljoen voedselrantsoenen per maand in de meest getroffen gebieden en  konden we bijna 400.000 mensen bevoorraden met gereedschap en zaden om te planten. Momenteel voeren we airdrops uit in twee gebieden. In de voedselpakketten zit onder andere koren, bonen, suiker, zout en olie om te koken. Ieder pakket bevat genoeg eten om te voldoen aan de basisbehoeften van een gezin van zes personen en dat gedurende 1 maand.”

Leveren de inspanningen van het ICRC voldoende op?

“In gebieden waar het Internationale Rode Kruis al 11 maanden bijstand levert, zien we toch een opmerkelijke verbetering. De ondervoeding daalde er van 34.1% (juni 2014) naar 12% (maart 2015). In gebieden waar het ICRC niet kon ingrijpen ligt de ondervoeding bij kinderen op 21,1% ten opzichte van 11,3% in streken waar het Internationale Rode Kruis wel ondersteuning biedt.”

Waarom zijn de komende maanden zo cruciaal in deze strijd?

“We naderen de meest moeilijke periode waarin heel wat families de zogenaamde ‘hunger gap’ moeten doorkomen en daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn heel wat gezinnen het vorige plantseizoen verdreven uit hun eigen woning en bijhorend stukje land waardoor zij niets konden zaaien. Ten tweede duurde het regenseizoen veel langer dan gewoonlijk en zorgde deze uitzonderlijke regenval voor overstromingen en een mislukte oogst. Hierdoor zitten heel wat gemeenschappen zonder voedsel, maanden voor de komende oogstperiode. ”

Kan je iets meer vertellen over Super Cereal?

“Het Super Cereal is een nieuw item dat we toegevoegd hebben aan onze voedselpakketten. Het is een voedingssupplement voor kinderen onder de vijf jaar. Deze mengeling van maïs, soya en een klein beetje suiker bevat natuurlijk heel wat vitaminen en mineralen. Het zorgt voor de nodige extra kilocalorieën en draagt bij tot een gezond voedingspatroon bij de kinderen.”

Begrijpt de lokale bevolking de noodzaak van dit voedingssupplement?

“Naast het verdelen van het voedingssupplement is het voor ons even belangrijk om de nodige informatie over de voordelen van Super Cereal te verspreiden. Dat doen we niet alleen door infosessies te organiseren in gebieden waar het product uitgedeeld wordt, maar ook via radioboodschappen en kookdemonstraties. Ondertussen hebben al bijna 2.000 moeders deelgenomen aan de demonstraties en infosessies.”

Om Het Internationale Rode Kruis vraagt dan ook 21 miljoen euro extra om meer voedselpakketten, zaden en vaccinaties te kunnen leveren in Zuid-Soedan.