;

ICRC roept wereldleiders op om oorzaken van vluchtelingenstroom aan te pakken

De voorzitter van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), Peter Maurer, roept wereldleiders vandaag op om enerzijds meer en gerichtere acties te ondernemen om de vluchtelingenstroom aan te pakken en anderzijds menselijkheid en respect te tonen voor de miljoenen mensen die op de vlucht zijn. Maurer wijst er ook op dat het vaak geweld is dat aan de basis van de massale vluchtelingenstroom ligt.

De voorzitter van het ICRC spreekt vandaag de aanwezigen, waaronder heel wat wereldleiders, van de United Nations General Assembly in New York toe. Tijdens de bijeenkomst hoopt men een plan te ontwikkelen voor landen zodat zij weten hoe ze kunnen omgaan met de grote uitdagingen die gepaard gaan met de asielcrisis.

Het is de kwestbaarheid van mensen die ervoor zorgt dat ze vluchten. De harde realiteit van een oorlog gecombineerd met herhaaldelijke schendingen van het internationaal humanitair recht zorgen voor onaanvaardbare situaties. Willekeurige aanvallen, doelgerichte aanvallen op burgers en ziekenhuizen en belegeringen beroven mensen van de middelen om te overleven en dat in steeds meer conflictgebieden.

Peter Maurer ontstreept verder dat het lot van heel wat mensen op het spel staat en dat alle 65 miljoen mensen die vandaag de dag op de vlucht zijn een eerlijke en menselijke behandeling moeten krijgen. Hij zal de wereldleiders ook wijzen op hun verantwoordelijkheden.