;

ICRC haalt uit veiligheidsoverweging 71 medewerkers weg uit Jemen

Naar aanleiding van verschillende incidenten en bedreigingen besliste het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) om 71 medewerkers weg te halen uit Jemen. Deze beslissing heeft jammer genoeg een zware impact op cruciale humanitaire activiteiten zoals medische hulp verlenen, proper water en voeding voorzien, gevangenen bezoeken, ...

Het ICRC is sinds 1962 aanwezig in Jemen, maar kan niet langer naast enkele gevaarlijke trends kijken. Afgelopen weken werden verschillende activiteiten van het Rode Kruis geblokkeerd, bedreigd én zelfs rechtstreeks aangevallen. Het ICRC houdt de verschillende betrokken partijen verantwoordelijk voor de veiligheid van haar medewerkers.

Hoewel het niet de eerste keer is dat de Rode Kruisdelegatie in Jemen bedreigingen ontvangt, worden er - 2 maanden nadat een medewerker neergeschoten werd - geen risico's meer genomen. De veiligheid van de hulpverleners, die constant geïntimideerd worden, is een niet-onderhandelbare en prioritaire voorwaarde om het humanitaire werk voort te zetten.

Het ICRC roept dan ook alle partijen op concrete en waterdichte garanties te bieden zodat de medewerkers in Jemen opnieuw aan de slag kunnen. Het Internationale Rode Kruiscomité hoopt natuurlijk om zo snel mogelijk opnieuw de meest kwetsbare mensen te kunnen helpen, maar daarvoor wacht de organisatie dus op de nodige garanties.