;

ICRC gedwongen om zich terug te trekken uit Zuid-Soedan

Het Internationale Rode Kruiscomité ziet zich genoodzaakt om haar medewerkers terug te trekken uit Leer, Zuid-Soedan.

Tientallen gewapende mannen vielen afgelopen weekend een basis van het ICRC binnen en gingen aan de haal met medisch materiaal en geld. Ook twee ICRC-wagens werden gestolen. Het personeel, waaronder tien ICRC-medewerkers, werd bedreigd. Het incident deed zich voor tijdens hevige gevechten in de streek.

"De aanvallen op humanitaire organisaties zijn onaanvaardbaar. Ze belemmeren onze inspanningen om mensen in nood zo snel mogelijk te helpen. We voeren momenteel gesprekken met alle betrokken partijen om uit te zoeken wat er precies gebeurd is en waarom," zegt het hoofd van het ICRC in Zuid-Soedan Jürg Eglin.

Afgelopen mei werd in Leer al een ICRC-basis ontruimd omdat de veiligheid van de medewerkers niet gegarandeerd kon worden. Sindsdien is het Internationale Rode Kruiscomité er niet in geslaagd om permanent terug te keren naar het gebied. De voorziene voedselbedeling in oktober wordt omwille van de recente gebeurtenissen uitgesteld. Het ICRC zal haar werk in Leer pas hervatten als de veiligheid opnieuw gegarandeerd kan worden.