;

Hulpverleners Rode Kruis mogen voor het eerst binnen in Mosul

De Iraakse Rode Halve Maan is erin geslaagd om voor het eerst verschillende gemeenschappen in Mosul te bereiken. De hulpverleners konden op die manier hulpgoederen en eerste hulp bieden aan families die al meer dan een maand zonder eten gevangen zitten in de stad.

Het konvooi was geladen met voedsel, winterkledij en dekens en kon Mosul binnenrijden dankzij een beveiligde route en dit een maand nadat een militaire operatie van start ging in het gebied. Voor heel wat mensen was het de eerste hulp die ze sindsdien ontvingen.

Geschat wordt dat nog steeds 1 miljoen mensen in Mosul verblijven. Elektriciteit en gezondheidszorg zijn niet meer beschikbaar en ook drinkbaar water is er zeldzaam. De voorzitter van de Iraakse Rode Halve Maan, dokter Yaseen Al-Mamoori, laat weten dat vrijwilligers er nu alles aan doen om de getroffen gebieden in en rond Mosul te ondersteunen. Hiervoor krijgen ze steun van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) dat afgelopen maand vooral maaltijden, dekens en kledij uitdeelde aan inwoners die Mosul ontvlucht zijn. 40.000 van hen zochten onderdak in één van de kampen die opgezet werden door de overheid, het ICRC, de Verenigde Naties en andere partners. 13.000 andere mensen vonden onderdak bij openbare diensten én gemeenschappen.