;

Hulpverleners Rode Kruis helpen na zware aardbeving in Kroatië

Het centrum van Kroatië werd dinsdag 29 december getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Hulpverleners van het Kroatische Rode Kruis kwamen meteen in actie en hielpen slachtoffers mee evacueren en eerste hulp verlenen.

Zeer ernstige situatie

De aardbeving zorgde voor heel wat materiële schade aan gebouwen. Zo raakten de ziekenhuizen in Petrinja en Sisak zwaar beschadigd en zat een groot deel van het getroffen gebied zonder elektriciteit. Maar daar bleef het niet bij. Er werden ook al een aantal dodelijke slachtoffers geborgen, waaronder een kind van 12 jaar.

Onze lokale collega's spreken van een bijzonder ernstige situatie. Zij hebben intussen ook opvangcentra opgericht waar slachtoffers de nacht kunnen doorbrengen. Hulpverleners delen er eten, warme thee, dekens en jassen uit.

Noodhulpfonds

Help jij mee levens redden?

Met jouw gift kan Rode Kruis-Vlaanderen snel en efficiënt helpen na een acute ramp of hulp bieden tijdens een (langdurig) conflict. Jouw gift wordt dankzij ons noodhulpfonds ingezet waar ook ter wereld onze hulp écht het verschil maakt.

Deze noodzaak wordt bepaald op basis van onze samenwerking met ons internationaal netwerk: onze lokale Rode Kruis en Rode Halvemaanverenigingen, het ICRC en de IFRC.

Samen met hen kunnen we onze noodhulp afstemmen op de behoeften van de getroffenen ter plaatse.