;

Hulp voor slachtoffers cycloon Pam

 

Op het eiland Vanuatu en andere eilanden (zoals de Salomonseilanden) in de Stille Oceaan bieden interventieploegen van het Rode Kruis hulp aan de bevolking na de doortocht van cycloon Pam.

Meer dan 10.000 mensen in de regio zijn getroffen door het noodweer. Er is geen telefoonverkeer mogelijk, het elektriciteitsnetwerk op verschillende eilanden ligt plat, huizen zijn verwoest , oogsten vernield, maar ook plaatselijke ziekenhuizen zijn beschadigd en waterbronnen vervuild. Het is niet altijd makkelijk om de hulp ter plaatse te krijgen omdat het om vele kleine eilanden gaat die getroffen zijn maar ook omdat de wegen op de eilanden beschadigd zijn door grondverschuivingen.

Toch zijn de eerste hulpgoederen al ter plaatse. Het gaat dan vooral om eten, dekens en dekzeilen. Ook in Tuvalu en Kiribati biedt het Rode Kruis hulp nadat hoge golven er in de kuststreek zware schade hebben aangericht.

De Rode Kruisteams in onder andere Palau, Papua Nieuw Guinea en de Marshall eilanden houden  samen met de autoriteiten de situatie in het oog omdat er nog meer tropisch noodweer op komst is. Cycloon Nathan en tropische storm Bavi kondigen zich al aan. Tegen vrijdag verwacht men golven van drie meter die zullen inbuiken op het eiland Kiribati.

Rode Kruismedewerkers ter plaatse richten nu al noodopvang in voor de mensen ter plaatse en delen nu al hulpgoederen, zoals dekens, uit.

Zelfredzaamheid

In de dagen voor de komst van Cycloon Pam heeft het Rode Kruis duizenden mensen preventief geëvacueerd. Honderden vrijwilligers werden gemobiliseerd om mensen naar veiligere oorden over te brengen. Via de radio werd de bevolking voorbereid op de mogelijk verwoestende kracht van de cycloon – vooral in Vanuatu. Zo kon de bevolking zich tijdig voorbereiden.

Rode Kruis, expert in noodhulp

Het Rode Kruis kan snel en adequaat hulp bieden omdat het in die landen al aanwezig is. Bovendien kennen de medewerkers ter plaatse het terrein en is er binnen het Rode Kruis zoveel kennis rond noodhulp dat de organisatie altijd als eerste en met de juiste middelen de slachtoffers kan helpen. De exacte schade en de hulpbehoefte zal pas de komende dagen duidelijk worden. Rode Kruis-Vlaanderen kan – indien dat noodzakelijk is – ook onmiddellijk een gespecialiseerd hulpteam ter plaatse sturen. Op dit moment bieden Rode Kruis Australië, Rode Kruis Nieuw-Zeeland en Rode Kruis Frankrijk ook al hulp.