;

Hulp bereikt Jemen, maar humanitaire problemen blijven

Goed nieuws! Er wordt opnieuw humanitaire hulp toegelaten in Jemen. Al betekent dit niet dat alle problemen er nu van de baan zijn. Voor miljoenen mensen is het nog steeds vechten om te overleven.

17 medewerkers van het Internationale Rode Kruiscomité bieden opnieuw hulp aan de meest kwetsbaren in Sana'a en andere steden. Gisteren werden 50.000 insulineflacons geleverd, medische hulp waar duizenden patiënten al dagen op zaten te wachten.

Hulp blijft meer dan nodig

  • Momenteel worden extra vluchten geregeld om de Rode Kruismedewerkers die Jemen niet in konden opnieuw te laten terugkeren. 

  • Het ICRC is bezorgd over het feit dat er nog steeds geen commerciële import mogelijk is. De organisatie dringt er dan ook op aan om dit wel toe te laten via de haven in Hodeida aangezien burgers véél meer nodig hebben dan alleen humanitaire hulp om hongersnood en ziekten te overleven. Door de beperkte voorraad brandstof werken waterpompen niet op volle kracht. Hierdoor is water schaars en schieten prijzen de hoogte in. Voor heel wat kwetsbare mensen wordt het zo onbetaalbaar om water aan te kopen.

  • In Hodeida hebben burgers een crowd-funding opgezet om het nodige geld bij elkaar te krijgen om de generatoren van de waterpompen twee uur per dagen te laten werken.

  • Momenteel werden al 156 mensen getroffen door difterie, 14 van hen overleefden de ziekte niet. De World Health Organization (WHO) heeft verschillende behandelingscentra opgericht. Kinderen jonger dan 5 jaar krijgen als eerste een vaccinatie toegediend.

  • Omdat de grenzen rond Jemen lange tijd gesloten waren, raakt ook de voorraad van het ICRC stilaan uitgeput. Zes vrachtwagens met medische benodigdheden staan momenteel stil in Al Wadea'a. Tegen het einde van de week bereiken zij hopelijk Sana'a en Aden. Ook komende weken wordt nog heel wat medische hulp verwacht.