;

Het zal je maar gebeuren: hartoperatie

In 2013 stond de wereld even stil voor Kristoff Ryckewaert, zijn vrouw Sofie De Rijck en hun zoontjes Elias en Leander. Als bij toeval werd bij Elias een aangeboren hartafwijking vastgesteld. Een openhartoperatie was de enige uitweg. Na afloop bleef het knagen bij Kristoff: Elias had erg veel bloed verloren en de chirurgen moesten dus beroep doen op bloed van donoren.

Dat heeft me doen nadenken, want zelf gaf ik nooit bloed. Waarom niet? Omdat niemand het me ooit gevraagd had.

Daar wou Kristoff meteen verandering in brengen. En of hij dat gedaan heeft! Sinds 2014 is Kristoff een trouwe bezoeker van ons donorcentrum in Brugge. En dat doet hij met heel veel plezier. Vooral het warme onthaal en de ontspannen sfeer in het donorcentrum maken het voor Kristoff aangenaam. Na een klein prikje is het gewoon rusten, wat tv kijken of genieten van het mooie uitzicht. En regelmatig denkt Kristoff dan na over hoe het anders had kunnen lopen voor Elias. 

Elias was een gewone, gezonde jongen van 4 jaar toen hij geveld werd door wat aanvankelijk een banale griep leek. Maar de pediater hoorde hartgeruis op Elias' hartje en verwees het gezin meteen door naar een kindercardioloog. Heel wat tests later kwam het verdict: door een foute constructie in Elias’ hart, was zijn rechterkamer uitgezet en was er een gaatje tussen de 2 bovenkamers ontstaan. Een open hartoperatie was onvermijdelijk. De perfecte begeleiding en kindvriendelijke aanpak in het UZ Gent maakten voor het hele gezin een wereld van verschil. De dankbaarheid en het respect naar de mensen van de pediatrie van UZ Gent is dan ook bijzonder groot. 

Na de operatie herstelde Elias onwaarschijnlijk snel. Zijn eigen ervaringen met zoontje Elias én de actie ‘School met een hart’ in de basisschool waar Kristoff les geeft, zetten hem aan het denken. Stilaan groeide het besef wat een verschil zo’n banaal bloedprikje betekent voor de mensen die bloed, plasma of bloedplaatjes nodig hebben. Het was de start van een mooie carrière als donor. Kristoff gaat als sportieve jongeman zelfs nog een stapje verder en schreef zich in om de 20 km door Brussel mee te lopen ten voordele van het Rode Kruis.

We zijn Kristoff enorm dankbaar voor zijn inzet en engagement!