;

Het zal je maar gebeuren...

Elke dag fietst Hannelore Vens (24) uit Brugge naar haar werk in Aalter. Soms, als ze opziet tegen de lange tocht van 30km, neemt ze de trein. Ook op die ene dag, toen Hannelore net terug uit vakantie was en klaar om aan een nieuwe werkweek te beginnen. Maar na een ongelukkige val komt ze op de sporen terecht, waar ze wordt aangereden door een aankomende trein. Het verdict is hard, heel hard. Op een -voor de meeste mensen- normale maandagochtend verliest de jonge vrouw haar beide benen. Maar haar vechtlust blijkt onaantastbaar.

“Het is een geluk bij een ongeluk dat het in een station gebeurde”, vertelt Hannelore. “Daardoor waren er meteen veel mensen die me konden helpen en ook de hulpverleners waren snel ter plaatse.” Maar die eerste momenten waren erg kritiek: door de aanrijding werden haar benen geamputeerd en verliest Hannelore erg veel bloed via haar slagaders. “Ik verkeerde in levensgevaar, maar de hulpverleners slagen er gelukkig in om de wonden zo goed mogelijk af te binden en mij tot in het ziekenhuis te krijgen.”

Bij aankomst in het ziekenhuis krijgt Hannelore snel extra bloed en worden haar aders dichtgeschroeid. Beide behandelingen zorgen ervoor dat Hannelore niet meer in levensgevaar is. Maar dat is uiteraard nog maar het begin. Het begin van een loodzware periode. Na 3 liter bloed, 9 operaties en bijna 3 maanden verhuist Hannelore naar het UZ in Gent. Daar is ze sinds november 2014 volop aan het revalideren.

Op de vraag hoe het nu met haar gaat, antwoordde ze twee jaar geleden: “Met vallen en opstaan”. En dat kon je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Hannelore leerde stappen met prothesen; elke dag opnieuw een paar minuten met krukken. Na een jaar revalideren, mocht ze eindelijk naar huis. “Ik spendeerde dan veel tijd met vrienden, want zij zijn heel erg belangrijk voor mij. En we lachten evenveel, neen, misschien zelfs meer, dan vroeger. Als er één ding is dat ik aan de mensen wil meegeven, is dat ze moeten genieten van elk moment, want het kan zo voorbij zijn.” 

Wil jij mensen zoals Hannelore helpen wanneer het echt telt? Kom bloed(plaatjes) of plasma geven!

Op zaterdag 9 september '17 zijn onze donorcentra uitzonderlijk open!