Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is getroffen door een geavanceerde cyberaanval

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is deze week getroffen door een geavanceerde cyberaanval. Deze aanval was gericht op servers van het ICRC waar data en vertrouwelijke informatie op staat van meer dan 515.000 zeer kwetsbare mensen. Het gaat om mensen die op zoek zijn naar familieleden, nadat zij hen door conflict, migratie of natuurramp uit het oog zijn verloren. De data is afkomstig van minstens 60 Rode Kruisverenigingen wereldwijd, waaronder Rode Kruis -Vlaanderen. Het is nog onduidelijk wat de precieze impact is van deze aanval.

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het risico dat de aanval met zich mee brengt. Wanneer je het contact met je familie verliest dan is dit reeds een intense situatie en deze cyberaanval maakt hun lijden alleen maar ergen. We zijn verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit is van een cyberaanval. Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen in gevaar”, zegt Robert Mardini, hoofd van het Internationale Rode Kruis.

Het ICRC heeft geen directe aanwijzingen wie er achter deze cyberaanval zit. De aanval was gericht op een extern bedrijf in Zwitserland dat de data van het ICRC opslaat. Er is momenteel geen indicatie dat de informatie op de servers verder is gelekt of gedeeld.

Restoring Family Links

De data betreft de gegevens van Restoring Family Links. Het ICRC runt, samen met Rode Kruisverenigingen wereldwijd, de hulpverleningsdienst ‘Restoring Family Links’. Hiermee proberen zij familieleden weer met elkaar in contact te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door conflict, migratie of een natuurramp. Door deze aanval heeft het ICRC het systeem achter deze hulpverleningsdienst moeten sluiten. Dit heeft direct effect op familieleden die naar elkaar zoeken. Het ICRC probeert zo snel mogelijk een nieuwe manier te vinden, om deze belangrijke dienstverlening toch voort te zetten.

“Wereldwijd brengt het Rode Kruis elke dag 12 vermiste mensen weer in contact met hun families. Dat zijn bijzondere gebeurtenissen die veel impact hebben op het leven van deze mensen. Cyberaanvallen als deze brengen dit essentiële werk in gevaar. We nemen deze aanval daarom ook uiterst serieus. We werken nauw samen met humanitaire partners over de hele wereld. Hiermee hopen we snel meer te weten te komen over de omvang van deze aanval zodat we de juiste maatregelen kunnen nemen, zodat wij de gegevens in de toekomst goed te kunnen beschermen.”

Mensen die vragen hebben over hun dossier kunnen ons telefonisch bereiken op het nummer 015 44 35 22 of via mail: rfl@rodekruis.be.