;

Zorgbib: het gaat niet alleen om de boeken, maar vooral om die fijne babbel

In het woonzorgcentrum Klavertje Vier in Brecht neemt Zorgbibvrijwilliger Marilou ons mee op haar ronde bij de bewoners. Vooral de 96-jarige Ludovica - Wisa voor de vrienden - trekt onze aandacht wanneer ze enthousiast vertelt dat in de zetel zitten haar ding niet is. Ze is dan ook altijd blij wanneer de Zorgbib langskomt.

"Ik neem geregeld boeken van de Zorgbib. Kijk maar, daar liggen ze (wijst op haar salontafeltje). Ik moet iets kunnen doen. 't is fijn als de Zorgbib langskomt want dan kan ik mijn boeken inruilen voor andere en heb ik nog een fijn babbeltje met Marilou."

Gezelschapsspelletjes verdrijven eenzaamheid

Marilou knikt beamend en laat Wisa verder vertellen over de andere activiteiten van Zorgbib: "We spelen ook toffe spelletjes. Ik puzzel bijvoorbeeld heel graag. 1.000 of 1.500 stukjes ... dan ben ik tenminste bezig hè. En door met de andere bewoners gezelschapsspelletjes te spelen, leer je elkaar beter kennen. Da's ook plezant, anders zou je toch maar alleen zijn."

Vrijwilliger Marilou deelt letterpuzzels uit aan de bewoners die zich ondertussen rond de tafel verzameld hebben. "Kledingstuk met een B ..." "BOERKA!", roept Sia. "Ja, 't past, vul maar in." Volgende opdracht. "Daarmee steekt een weps", leest Wisa voor. "Een angel!" antwoord Hermine.  

Bij de laatste letteropdracht vult Wisa snel de woordjes in, maar maakt daarbij een foutje. “Jij dacht dat je het al allemaal wist, hè, Wisa?” vraagt Chris lachend. “Je wou je er rap-rap van afmaken!” ‘Ik moet op tijd thuis zijn, hè”, antwoordt Wisa lachend.

Kapper aan huis

Directrice Carina komt ook nog even langs tijdens ons bezoek: "We hebben speciaal de kapper wat vroeger laten komen deze week, omdat jullie met een fotograaf langskwamen”, vertelt Carina. “Wisa kwam naar mij en zei: Carina, astenblieft, met zo ne kop kan ik toch niet op de foto!?” En dus heeft de kapper haar agenda vrijgemaakt om ons vedetten hier te komen kappen.