;

Herfstvakantie in buitenland zet bloedvoorraad onder druk

Onze bloedvoorraad staat onder druk: vooral bloedgroep O-negatief krijgt het zwaar te verduren. De reden? Steeds meer mensen kiezen voor een tripje naar het buitenland tijdens de herfstvakantie en mogen – afhankelijk van hun bestemming – een tijdje geen bloed geven.

Herfstvakantie doet voorraad kelderen

Een groot deel van onze trouwe donoren koos voor een reisje naar het buitenland tijdens de herfstvakantie en dat liet zich vorige week merken bij de opkomsten in onze donorcentra en op onze mobiele inzamelingen. Bovendien mogen donoren, afhankelijk van de reisbestemming, mogelijk een tijdje geen bloed geven. Daar zal Rode Kruis-Vlaanderen ook deze en de volgende weken nog impact van ondervinden. Dit zijn de landen waarvoor een tijdelijk uitstel van bloeddonatie van toepassing is.

Bloedgroep O-negatief heeft het moeilijk

O-negatief, de bloedgroep die iedereen mag ontvangen, heeft het op dit moment erg moeilijk. Als de bloedvoorraad op peil is, heeft Rode Kruis-Vlaanderen voldoende bloed om gedurende een volledige werkweek aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. Maar momenteel wordt het bloed van donoren met bloedgroep O-negatief na het testen meteen uitgestuurd naar de ziekenhuizen. Wil je helpen? Kom deze week nog langs tijdens een mobiele bloedinzameling of maak een afspraak bij een donorcentrum in je buurt. 

Check hier waar en wanneer je kan doneren