;

Guga Baùl: “Door plasma te geven voel ik me toch ook al een beetje held”

Het is kwart na negen op een dinsdagochtend. Het donorcentrum in Edegem trekt zich rustig op gang met de hulp van de koffiemachine, wanneer Laurent Bailleul zich aanmeldt. Laurent, beter bekend als Guga Baùl, komt voor de allereerste keer plasma geven. “Als je een spotje maakt voor de goede zaak, dan moet je ook het goede voorbeeld geven”, vindt de acteur van Tegen De Sterren Op.

Goed voor donatie

“Ik wist wel dat er plasma in ons bloed zit en dat jullie dat ergens voor kunnen gebruiken, maar eigenlijk had ik tot voor kort geen idee waarvoor. Ik weet trouwens ook niet hoe het eruit ziet – dus ik ben benieuwd.” Guga overloopt zijn ingevulde medische vragenlijst met de arts. “Niet evident, he, die vragenlijst! Wat heb ik vier maanden geleden gedaan en waar… Ik weet nog amper wat ik gisteren deed! (lacht)” Na diep graven in zijn geheugen wordt Guga “goed voor donatie” bevonden.

Afnamearts Vera bereidt Guga voor op zijn donatie. Hij volgt geïnteresseerd haar uitleg en wil alles weten over de werking van het afnametoestel dat het plasma uit het bloed filtert. Nerveus is hij niet. “Ik heb geen schrik van naalden. Ik weet niet of ik er echt met mijn neus op ga staan kijken, maar ’t is niet dat ik panisch ben voor naalden. Stel jij mij maar wat vragen, dan ben ik afgeleid.”

Een bleuke

Guga’s plasmadonatie is zowat het rustigste moment van zijn dag. “Straks moet ik me haasten naar een brainstorm met een productiehuis, daarna moet ik de auto klaarmaken voor onze reis, kleren kopen voor diezelfde reis, de kleine van school halen, eten maken, de andere kleine van school halen en zorgen dat ze allebei eten. ’t Valt dus nog mee wat betreft werken vandaag, maar druk is ’t toch wel.”

Er komt een andere donor voorbij. De ietwat oudere dame gluurt naar Guga in het voorbijgaan en zet zich op een donorbedje waar ze hem goed kan zien. Een man die net klaar is met plasma geven loopt voorbij en vraagt: “Eerste keer plasma?” Guga knikt. “Een bleuke!” plaagt de man en stapt verder.

Practice what you preach

“Dit is eigenlijk een makkelijke manier van levens redden, hè?” vraagt Guga zich luidop af. “Ik hoop dat ik heldhaftig in de beek spring als ik iemand zie verdrinken, maar hier voel ik mij toch ook al een beetje held. Ik had het eigenlijk al veel eerder moeten doen. Door samen met Maaike (Cafmeyer) het spotje te maken over plasma besefte ik hoe belangrijk plasma geven is. En net zoals ik dat doe met mijn engagement voor het klimaat, vind ik het belangrijk om dan ook écht de daad bij het woord te voegen. Sinds ik aandacht vraag voor het milieu, denk ik ook twee keer na voor ik plastic verpakkingen koop. Dat is hier niet anders: vanaf nu ben ik ook plasmadonor bij het Rode Kruis.”

En inderdaad. Bij het buitenwandelen van het donorcentrum passeert Guga nog even langs het onthaal om zijn volgende afspraak vast te leggen. Wie weet loop je hem binnenkort wel tegen het lijf in Edegem! ;-)