;

Geweld in Burundi: vrees voor nieuwe burgeroorlog

Nu generaal Ndayikrukiye bevestigd heeft dat de staatsgreep in Burundi mislukt is, wordt gevreesd voor een nieuwe burgeroorlog. De nummer twee van de coupplegers en twee andere generaals zijn ondertussen gearresteerd, maar benadrukken dat ze aangetoond hebben dat het leger niet professioneel is. Wel is er volgens hen “een grote militaire vastberadenheid om het huidige systeem aan de macht te houden.”

Het Rode Kruis blijft bezorgd over het geweld dat al aan verschillende mensen het leven kostte. Sinds de uitbraak van de rellen zorgde het Rode Kruis voor EHBO-posten op 3 locaties in Bujumbura om gewonde demonstranten te helpen. Het Rode Kruis blijft de situatie monitoren en zal een gepast plan opzetten in functie van de noden.

President Nkurunziza, die intussen teruggekeerd is naar Burundi, staat aan het hoofd van het land sinds het vredesakkoord van 2005. Hoewel het wettelijk gezien niet mogelijk is, stelde Nkurunziza zich voor een derde ambtstermijn kandidaat. Daarop braken begin april 2015 rellen uit.