;

Geweld in Burundi: vluchtelingen wachten vol ongeduld op meer veiligheid

Senginuyava Fitness, haar echtgenoot en 4 kinderen ontvluchtten weken geleden het geweld in Burundi. In Kigoma (Tanzania) wachtten ze op nieuws over hun laatste trip naar een vluchtelingenkamp 150km verderop. Het gezin verlangt duidelijk naar een veilige plek om te verblijven en hoopt dat hun reis hiernaartoe snel ten einde komt.

Fitness is slechts één van de meer dan 100.000 Burundezen die hun land verlieten uit angst voor het verkiezingsgeweld. Haar tocht naar Tanzania was er eentje van lange duur: “Ik kan mij niet herinneren hoe lang we onderweg geweest zijn. Ik denk dat we een maand geleden Mukagongo in Burundi verlaten hebben.”

Ondertussen zijn ze aangekomen in Kigoma waar ze tijdelijk verblijven in een voetbalstadion. Alle vluchtelingen worden hier geregistreerd en wachten er op transport naar het Nyarugusu vluchtelingenkamp. “We zijn hier vannacht om 5u toegekomen maar ze hebben mij verteld dat we morgen kunnen doorreizen naar het kamp,” vertelt Fitness hoopvol. Ondertussen wacht ze samen met haar gezin in de hitte op de bus die hen veilig ter plekke moet brengen.

Het Rode Kruis Tanzania zorgt in Kigoma voor eerste hulp waar nodig bij de 2.000 vluchtelingen die er momenteel verblijven.  De Internationale Rode Kruisfederatie doet een oproep om 1 miljoen Zwitserse Frank in te zamelen om het Rode Kruis in Tanzania te ondersteunen. Met dat geld kunnen 20.000 Burundese vluchtelingen geholpen worden met gezondheidshulp, onderdak, water, sanitair en dekens.