;

Geweld in Burundi: Rode Kruis helpt vluchtelingen in Rwanda

Sinds begin april 2015 zijn al meer dan 24.000 Burundezen naar Rwanda gevlucht uit schrik voor het geweld in hun eigen land. De gemoederen zijn er opgelaaid naar aanleiding van de presidentsverkiezingen die op 26 juni 2015 in Burundi gehouden worden.

De Belgische overheid maakt 83.084 euro vrij voor de hulp van het Rode Kruis aan die Burundese vluchtelingen in Rwanda. Veel vluchtelingen hebben alles moeten achterlaten. Sommigen hebben malaria opgelopen tijdens hun vlucht naar Rwanda omdat ze in openlucht moesten overnachten. Er zijn ook gevallen van ondervoeding bij kinderen jonger dan 5 vastgesteld en andere vluchtelingen zijn ziek geworden door besmettelijke ziektes zoals tuberculose.

Het Rode Kruis is één van de weinige actoren ter plaatse die hulp verlenen. Het Rwandese Rode Kruis heeft zes nationale en 50 lokale noodhulpteams ingezet. Deze teams van multidisciplinaire vrijwilligers verlenen hulp in drie transitkampen, een permanent vluchtelingenkamp en 25 andere grensovergangen waar de Burundese vluchtelingen toestromen.

De teams verdelen voedsel en hulpgoederen zoals dekens, jerrycans, keukensets en zeep. Ze voorzien ook water en registreren vluchtelingen met het doel om de meest kwetsbaren onder de vluchtelingen te identificeren, zoals kinderen die vaccinaties nodig hebben. Daarnaast verlenen ze informatie over hygiëne en medische verzorging.

Net omdat het Rode Kruis één van de weinige organisaties ter plekke is, vraagt het IFRC aan alle betrokken partijen om hun personeel en vrijwilligers met respect te behandelen en hen toegang te verlenen tot de meest kwestsbaren.