;

Gevechten Zuid-Soedan dwingen medisch personeel ziekenhuis te verlaten

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) blijft diep bezorgd over de toestand in Zuid-Soedan. Hevige gevechten in Kodok dwongen dokters en verpleegsters om het plaatselijke ziekenhuis te verlaten.

Op 5 juli kwam het ziekenhuis – waar een chirurgisch team van ICRC aan de slag was – onder kruisvuur te liggen. Twee mensen, waaronder één patiënt, kwamen om het leven en 11 anderen werden gewond. Het ziekenhuis zelf liep heel wat materiële schade op.

Gezien de hevigheid van de gevechten, moest het medisch personeel het ziekenhuis verlaten. Daarop stierven nog eens 11 mensen omdat ze niet tijdig en met de nodige zorg behandeld konden worden. Ook de patiënten die al aanwezig waren in het ziekenhuis voor de gevechten, moeten nu verder met een minimum aan medische zorgen.

Het chirurgisch team van het ICRC zal pas terugkeren indien hun veiligheid gegarandeerd kan worden. Het ICRC roept alle betrokken partijen dan ook op om de mensen die betrokken zijn bij humanitaire hulp te beschermen, hun werk te respecteren, de veiligheid van deze personen te waarborgen, en hun bewegingsvrijheid te garanderen.