;

Gebrek aan drinkwater en voeding dreigt na overstromingen in zuiden van Azië

Afgelopen dagen werden India, Nepal en Bangladesh geteisterd door zware overstromingen en bijhorende landverschuivingen. Volgens de lokale autoriteiten zijn al minstens 175 mensen om het leven gekomen.

200.000 mensen zoeken ondertussen onderdak in noodopvangcentra in Assam (noordoosten van India). Ook in andere gebieden moeten inwoners noodgedwongen hun woning verlaten en wordt het treinverkeer de komende dagen stilgelegd.

In Bangladesh zijn 700.000 mensen afgesloten van de bewoonde wereld nadat verschillende rivieren uit hun oevers traden. En ook Nepal is zwaar getroffen: 48.000 huizen zijn overstroomd, 21.000 mensen ontvluchtten hun woningen. De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) waarschuwt ondertussen voor een tekort aan proper drinkwater en voeding.

"We delen hulpgoederen uit, waaronder dekzeilen, kookbenodigdheden, voeding en water aan de de mensen wiens huis beschadigd of vernield werd door de overstromingen," zegt Mr. Dhakhwa van het Nepalese Rode Kruis.

Omdat ook de komende dagen nog hevige regenval verwacht wordt in het westen van het land, is de overheid overgegaan tot de evacuatie van 74.000 mensen.