;

Rode Kruis helpt helpen na vliegramp

 

In de nasleep van de crash van airbus A320 van Barcelona naar Düsseldorf, waarbij de 150 inzittenden om het leven kwamen, werden onze collega’s van het Franse Rode Kruis gemobiliseerd om de nabestaanden van de slachtoffers van de crash op te vangen.

Een logistiek huzarenstukje

Vanaf vandaag (donderdag 26 maart) worden er honderden nabestaanden verwacht in het Zuid-Franse Seyne-les-Alpes. Het Franse Rode Kruis heeft dan ook twee opvangcentra voorzien, zowel hier als in het naburige Dignes-les-Bains. Een vijftigtal vrijwilligers is opgeroepen om de opvang te coördineren en om psychosociale hulp te bieden. Omdat de slachtoffers voornamelijk Spanjaarden en Duitsers waren, zijn er ook vrijwilligers van het Duitse en Spaanse Rode Kruis aanwezig. Zo kunnen de nabestaanden zoveel mogelijk worden opgevangen in hun eigen taal.

Helpen bij rampen behoort ook tot de basistaak van Rode Kruis-Vlaanderen. Zo is er niet alleen de medische hulp die verstrekt wordt door de Snelle Interventieteams (SIT’s), maar ook de psychosociale opvang die wordt geboden door de dienst Dringende Sociale Interventie (DSI). Zij stonden families bij in de nasleep van bijvoorbeeld de treinramp in Wetteren en busramp in Sierre.

Meer informatie over de hulp die het Rode Kruis biedt bij rampen, vind je hier.