;

Extra medische hulp naar Griekenland

Het Griekse Rode Kruis zet in samenwerking met de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) nieuwe hulpposten op in Griekenland. Nu er hepatitis A, windpokken en luizen opgedoken zijn in verschillende vluchtelingenkampen is extra medische hulp meer dan nodig. Alleen op die manier kan er voor een minimum aan gezondheidszorg ingestaan worden.

"Het is vooral de gezondheid van duizenden kinderen die gevaar loopt. Ze dragen de hele dag natte kledij, hebben geen warme schuilplaats én missen de nodige hygiëne. Daarom sturen we extra medici ter plekke om hun toestand nauwlettend in de gaten te houden," laat Tiina Saarikoski van IFRC weten.

Bijna 60% van de mensen die al meer dan een maand gestrand zijn in Griekenland zijn vrouwen en kinderen. De toestand is vooral verschrikkelijk voor de 11.000 vluchtelingen in Idomeni en de 5.600 vluchtelingen in Piraeus, Athene.

In Idomeni ondersteunt IFRC het Griekse Rode Kruis op medisch vlak, net als in drie nieuwe kampen in Nea Kavala, Cherso en Diavata die bescherming bieden aan 10.000 mensen. Het Rode Kruis focust in die gebieden ook op hygiëne en  afvalmanagement.

In Athene is het Griekse Rode Kruis verantwoordelijk voor eerste hulp, voedselbedeling, gezondheidszorg en animatie van kinderen. Internationale medische teams springen nu bij aan de haven in Piraeus en in het nieuwe kamp in Ritsona.