;

Emergency Response Unit bereidt zich voor op interventie via simulatie-oefening

Als organisatie maken we deel uit van de Benelux Emergency Response Unit, een snel interventieteam dat na een ramp snel de nodige ondersteuning kan bieden aan de lokale Rode Kruisvereniging  bij de hulpverlening . Om de werking van zo'n ERU vlot te laten verlopen, volgden 25 nieuwe leden van over de hele wereld gedurende een volledige week een intensieve training. 

Simulatie van ERU-interventie

Vaalbeek vormde van zaterdag 30 november tot en met zondag 8 december het decor voor deze grootschalige ERU-oefening. Heel concreet leerden de deelnemers hoe een verdeling van hulpgoederen na een ramp georganiseerd moet worden, hoe ze met behulp van een smartphone een enquête kunnen opzetten om de noden van de getroffen bevolking in kaart te brengen en hoe ze lokale Rode Kruisvrijwilligers kunnen opleiden om deze nieuwe tools te gebruiken. Ook werd uitvoering ingegaan op hoe er gereageerd moet worden op onverwachte veiligheidsincidenten in de getroffen gebieden.

Om de oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen, werd beroep gedaan op de diensten van onze Logistieke Eenheid voor het leveren van tenten, dekens en veldbedden. Verder stonden ook 17 Rode Kruisvrijwilligers klaar als figurant.

De reactie van de deelnemers was meer dan positief! Al was het voor velen toch ook even schrikken toen ze tijdens de oefeningen merkten dat bepaalde zaken toch veel complexer waren dan in de theorie naar voor geschoven werd. Gelukkig kon iedereen meteen terugvallen op een hecht team wat het gigantische werk dat verzet moest worden, meteen een pak lichter maakte.

Ik heb geleerd dat je niemand mag onderschatten! De Rode Kruisvrijwilligers zijn echte professionals en hebben heel wat ervaring op het terrein. Hun rol om het lokale Rode Kruis te ondersteunen is ontzettend belangrijk in tijden van (natuur)rampen.

Deelnemer ERU-oefening

Meer weten over hoe zo'n Emergency Response Unit ingezet wordt na een ramp in het buitenland? Lees dan zeker even het verhaal van Anne die 1 maand na de doortocht van orkaan Matthew naar Haïti trok als ERU-lid.