;

Efficiënte besteding van giften voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië

"Australische Rode Kruis zamelde geld in ten behoeve brandslachtoffers in Australië – gebruikt veruit het merendeel voor andere doeleinden." 

"Australische Rode Kruis bevestigt administratieve kost van 11 miljoen Australische dollar om slachtoffers bosbranden te helpen."

Het zijn maar enkele van de koppen die momenteel te lezen zijn in verschillende (buitenlandse) kranten. Titels die - zonder de nodige kadering - makkelijk uit hun context getrokken kunnen worden. Daarom zetten we even op een rijtje hoeveel giften het Australische Rode Kruis toe nu toe inzamelde, wat ze ermee doen en hoe de verdeling van de fondsen in elkaar zit.

Noodhulpfonds Australische Rode Kruis

Sinds de start van de bosbranden in juli 2019 ontving het Australische Rode Kruis al 115 miljoen Australische dollar (AUD) aan giften in hun noodhulpfonds. Zo'n noodhulpfonds zorgt ervoor dat iedere nationale Rode Kruisvereniging in eigen land onmiddellijk in actie kan schieten indien er een ramp gebeurt. In het fonds worden het hele jaar door giften verzameld om snel de nodige hulpoperaties op te starten zonder dat er kostbare tijd verloren gaat. In het geval van de bosbranden wil dit zeggen dat er dus al fondsen ingezet konden werden om de slachtoffers te helpen nog voor er specifiek giften voor de bosbranden gebeurden. 

Van het specifiek ingezamelde geld voor de bosbranden werd tot nu toe maar een deel effectief ingezet voor hulp aan de slachtoffers en de heropbouw.

Noodhulpacties ter plaatse

  • 5 miljoen AUD voor permanente ondersteuning (evacuaties van slachtoffers, opvangcentra, opleiding van vrijwilligers, ...);
  • ondersteuning van bosbranden en andere Australische rampen sinds juli 2019.

Onmiddellijke steun voor de slachtoffers van de bosbranden

  • 1 miljoen AUD 'rouwbetalingen' aan de nabestaanden van mensen die omkwamen tijdens de branden;
  • 30 miljoen AUD noodbeurzen voor gezinnen wiens huis verwoest werd door de bosbranden. Het Australische Rode Kruis probeert momenteel 1 miljoen AUD per dag toe te kennen aan deze slachtoffers.

3-jarig herstelprogramma na bosbranden

  • 18 miljoen AUD voor het herstel van gemeenschappen in getroffen regio's.

Voor het overige omvat het fonds voor bosbranden

  • 61 miljoen AUD voor onmiddellijke steun én hulp op langere termijn;
  • meer financiële hulp en individuele en maatschappelijke ondersteuning; 
  • samen met een vrijwillig adviespanel van experts werkt samen met het Australische Rode Kruis om 
  • een vrijwillig adviespanel van experts werkt samen met het Rode Kruis om de toewijzing van de giften te stimuleren om aan de behoeften van slachtoffers te voldoen.

Waarom moeten er administratiekosten betaald worden?

Minder dan 10 cent per dollar wordt uitgegeven aan administratiekosten. Onder deze kosten valt onder andere het volgen van donaties, het beheren van subsidies, het verzamelen en analyseren van informatie, rapportering aan donoren en het voldoen aan wettelijke privacy- en beschermingsverplichtingen. De rente op de giften blijft integraal in het noodhulpfonds.

Worden giften ook voor andere noodsituaties ingezet?

Dat kan inderdaad aangezien giften rechtstreeks in het noodhulpfonds van het Australische Rode Kruis gestort werden. Hierdoor is het niet uit te sluiten dat een deel van het ingezamelde bedrag kan worden gespaard voor toekomstige natuurrampen zoals overstromingen en cyclonen.

Het volledige statement van het Australische Rode Kruis over de besteding van de giften voor de bosbranden vind je hieronder terug.

Lees het statement van het Australische Rode Kruis