Eerste hulp op kamp: eerste hulp voor jeugdleiders

Eerste hulp op kamp: een valpartij, wespensteek, flauwvallen door de hitte... eerste hulp kan je altijd wel gebruiken, maar zeker als je op kamp bent. Wij hebben alvast enkele handige tips voor jou verzameld: 

  • Wonden verzorgen

Een dagje ravotten eindigt vaak met enkele (kleine) wondes die verzorgd moeten worden. Alleen de begeleiding mag een kleine wonde verzorgen, grotere wondes laat je over aan de eerstehulpverlener. Probeer ook zo weinig mogelijk Iso-betadine te gebruiken: dit bevat jodium (zijn veel mensen allergisch aan) en kleurt de wonde. Dat is niet handig om de ernst van de wonde in te schatten.

Best spoel je de wonde grondig met zuiver water tot het vuil eruit is.

  • Last van zonnebrand

Een typische zomerkwaal: verbrand! Tijdens de kampperiode zal je als leiding bijna standaard te maken krijgen met kinderen die verbrand zijn en last hebben van de hitte. 

Wat doe je bij verbrande huid door de zon? Altijd eerst de huid koelen met koud water: een zachte douche (let hierbij op de hardheid van de douchestraal) of een natte doek. Niet wrijven op de huid, maar deppen. Breng daarna een vochtinbrengend product aan zoals aftersun (voor medischze zalven heb je toestemming nodig van de ouders).

Consulteer een arts als er blaarvorming is, het kind symptomen krijgt van zonneslag of uitdroging of als het slachtoffer zich slecht voelt. 

  • Insectenbeten

Wat doe je bij een allergische reactie op een insectenbeet? 

Hoe herken je een allergische reactie op een insectensteek?
- Plaatselijke zwelling en roodheid van de huid
- Jeuk en soms pijn op de plaats van de steek of beet
- Soms hoofdpijn en duizeligheid
- Soms misselijkheid en diarree

Bij een ernstige allergische reactie heeft het slachtoffer: zwelling, roodheid, jeuk en pijn over het hele lichaam, ademhalingsmoeilijkheden, slikproblemen, heesheid, buikkrampen, bewustzijnsverlies.

Verwijder de angel (nooit met je vingers of een pincet) en koel de plaats. Herken je de symptomen van hierboven? Ga dan naar de dokter of bel 112. 

Nog meer tips over insectenbeten lees je hier.

Meer weten? Ons boek 'Eerste hulp voor jeugdleiders' is ongelofelijk handig om mee te nemen op kamp! Prijs: 7 euro en hier te koop.

Koop dit boek hier