;

Een boek als eerste contact met ouderen

Zaterdag 19 maart 2016 gaat de Boekenweek van start. Wist je dat 926 Zorgbibvrijwilligers jaarlijks 85.145 uren vrijmaken om 100.954 bezoekjes te brengen aan ouderen, zieken en kinderen in het ziekenhuis om boeken, cd’s en dvd’s uit te lenen? Leen Hermans is één van deze bijna 1.000 vrijwilligers.

Leen is 33, heeft drie kinderen en is sinds kort aan de slag bij Rode Kruis-Tienen als Zorgbibvrijwilligster. Iedere dinsdagochtend spendeert ze vier uur van haar tijd in woonzorgcentrum In De Gouden Jaren in Tienen.

Wat gaf je dat extra duwtje om als vrijwilliger aan de slag te gaan?
“Ik was al een tijdje van plan om vrijwilliger te worden, maar het was een vriendin die me op de hoogte bracht van het bestaan van de Zorgbib binnen Rode Kruis-Vlaanderen. Aangezien ik zelf een boekenwurm ben én graag met ouderen werk, was de knoop snel doorgehakt.”

Wat doet een Zorgbibvrijwilliger precies?
“Enerzijds ga ik wekelijks langs in het woonzorgcentrum om mensen de kans te geven een goed boek te ontlenen. Anderzijds is het ook zo dat ik tijd vrijmaak om een babbeltje te slaan met de bewoners. Gezien mijn opleiding als verzorgende vind ik het niet meer dan normaal dat ook ouderen de nodige aandacht krijgen. Het is dan ook mijn bedoeling om veel tijd te spenderen aan het persoonlijk contact met de bewoners. Vaak zijn die mensen toch een beetje eenzaam en op die manier wil ik hen iets geven om wekelijks naar uit te kijken.”

Wat vind je zelf het leukste aan jouw vrijwilligerswerk?
“Het is heel fijn om de bewoners te zien opfleuren als ik langskom. Ze kijken echt uit naar mijn komst. Door wekelijks langs te gaan bij dezelfde mensen hoop ik ook een hechte band met hen op te bouwen. Sinds ik als vrijwilliger aan de slag ging, heb ik echt het gevoel een verschil te maken. Niet alleen de bewoners ontvangen me ondertussen met open armen, ook het woonzorgcentrum zelf is enthousiast en zorgt voor een schitterende ondersteuning.

Waarom vind je het zo belangrijk om tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk?
“Het is voor mij persoonlijk pure ontspanning en het bezorgt me heel veel voldoening. Reden genoeg dus om hiervoor vier uur per week vrij uit te trekken. Ik vind het trouwens een beetje mijn plicht om iets terug te doen voor de ouderen in deze maatschappij. Zij hebben jarenlang voor ons gezorgd dus verdienen zij nu het nodige respect en aandacht!”

Dat een goed boek wonderen kunnen doen in een ziekenhuis of zorgvoorziening mag duidelijk zijn. Daarom organiseren we Zorgbib. In 2015 gingen onze vrijwilligers op pad om 73.386 boeken, cd’s en dvd’s uit te lenen en een praatje te maken.