;

Dringend nood aan AB-donoren voor plasma en bloed

De voorraad AB plasma staat onder druk. Dit komt omdat er al drie weken lang een zogenaamde ‘plasmawisseling’ aan de gang is bij één patiënt.

16 zakjes nodig om te overleven

Plasma is de vloeistof in het bloed waarin de bloedcellen circuleren. Soms kan dat plasma in een menselijk lichaam ‘ziek’ worden omdat het teveel schadelijke stoffen of te veel eiwitten bevat. Het plasma verdikt dan en wordt stroperig. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma.

Bij deze ene patiënt werd er de voorbije weken per dag tot 16 zakken donorplasma toegediend om hem/haar in leven te houden. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die maakt dat de voorraad van AB plasma zienderogen slinkt.

Vandaar ook deze oproep aan mensen die de bloedgroep AB hebben om vandaag, morgen of volgende week plasma te komen geven in een donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen.

Bloedvoorraad heeft het moeilijk

Net nu staat van diezelfde AB bloedgroep ook de bloedvoorraad onder druk. Dat is eerder toeval en vooral te wijten aan de zomervakantie waarbij er traditioneel (en jammer genoeg) minder mensen komen bloed geven. Slechts 5% van de bevolking heeft bloedgroep AB.

Alle inzamelingen in jouw buurt vind je hier.

Donoren met een andere bloedgroep zijn ook meer dan welkom – graag zelfs. Check de voorraad van jouw bloedgroep.