;

Donoren helpen Roland terug op de been

“Dertig jaar lang was ik trouwe bloedgever. Nooit had ik gedacht dat ik het op een dag zelf nodig zou hebben.” Aan het woord is Roland Vanwolleghem, 53 jaar oud uit Maldegem. Vier jaar geleden had hij zelf bloed nodig na een zwaar ongeval met zijn motorfiets. Door zijn vechtlust, maar zeker ook door de inzet van al die vrijwillige donoren, heeft Roland zijn leven ondertussen weer volledig kunnen opnemen. 

“Ik ben nogal een avontuurlijk type”, steekt Roland van wal. “Ik doe vaak mee aan rally’s in binnen- en buitenland. In 2007 heb ik zelfs meegedaan aan de bekende Dakar-rally.” Maar in 2011 loopt het mis. Tijdens een rondrit in Marokko komt Roland lelijk ten val op een rotsblok. Zijn helm breekt de val, maar kan niet voorkomen dat hij een hersenletsel oploopt. Hij belandt in coma en wordt overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis. Daar verlenen ze de eerste zorgen. Later wordt hij met een speciaal vliegtuig overgevlogen naar een ziekenhuis in België.

Dertig jaar lang was ik trouwe bloedgever. Nooit had ik gedacht dat ik het op een dag zelf nodig zou hebben.

Roland

Ex-donor

“Meer dan een jaar bleef ik in het ziekenhuis”, gaat Roland verder. “Revalideren was nodig, zeker toen ik verlammingsverschijnselen kreeg in mijn benen. Ik weet hoe het voelt om in een rolstoel te zitten.” Gelukkig is Roland er door goede verzorging, de juiste medicatie en de hulp van zoveel donoren weer helemaal bovenop. “Door de pijn te verbijten en te blijven oefenen ben ik nu weer volledig mobiel en heb ik geen rolstoel meer nodig!”, vertelt een blije Roland.

Door zijn medicatie is Roland nu niet meer geschikt als donor. “Dat voelt toch wel zwaar aan. Als troost denk ik dan aan al die jaren dat ik zelf ook bloed heb gegeven. Dat het nuttig is, daarvan ben ik zelf het bewijs! En door het volgen van een eersthulpcursus bij het Rode Kruis kan ik nog altijd mensen helpen, maar dan op een iets andere manier”.