;

Dodental na aardbeving in Afghanistan loopt op

Maandag 26 oktober werd het noorden van Afghanistan en Pakistan opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich dichtbij de Afghaanse stad Fayzabad, maar was voelbaar tot in Pakistan en India. Komende dagen worden nog naschokken verwacht.

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) maakte ondertussen een voorlopige balans op van het aantal slachtoffers en de opgelopen schade.

Afghanistan

  • In Afghanistan zelf zijn volgens de overheid minstens 77 mensen om het leven gekomen, 217 anderen werden gewond. In totaal zijn zo'n 1.447 families getroffen en werden 2.914 huizen volledig vernietigd. 1.202 huizen werden dan weer beschadigd tijdens de aardbeving.
  • In heel wat gebieden is de stroom uitgevallen en is communicatie zo goed als onmogelijk.

Pakistan

  • De Pakistaanse Rode Halve Maan telde ondertussen al 228 doden en 1.620 gewonden. De meesten werden bedolven toen hun huis instortte.
  • In totaal werden 2.520 huizen beschadigd.
  • In Gilgit-Balitistan en Kashmir vonden immense landverschuivingen plaats als gevolg van de aardschok. De afgelopen dagen werden al 20 naschokken geregistreerd.

Hoewel de aardbeving voelbaar was tot in Delhi (India) zijn daar volgens de eerste berichten nog geen dodelijke slachtoffers gevallen.

De Internationale Rode Kruisfederatie in Afghanistan staat paraat met onder andere 170 vrijwilligers om hygiënekits, brancards, en gezondheidkits te verdelen. Het Pakistaanse Rode Kruis heeft ondertussen 20 Emergency Response Team-vrijwilligers standby staan. Het eerste Emergency Response Team helpt in het Lady Reading Hospital in Peshawar, het tweede team biedt eerste hulp waar nodig en zorgt voor het transport van slachtoffers naar de dichtsbijzijnde ziekenhuizen. Ook staan er hulpgoederen klaar om verdeeld te worden in de getroffen gebieden en dat voor zo'n 6.000 gezinnen.

 

Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Heel wat van de getroffen gebieden bevinden zich in bergachtige en afgelegen streken waardoor het aantal slachtoffers moeilijk in te schatten is. De communicatie wordt bovendien extra bemoeilijkt doordat de elektriciteit en telefoonverbindingen uitgevallen zijn.