;

Dit doet Rode Kruis-Vlaanderen met gedoneerde kledij

Rode Kruis-Vlaanderen betreurt dat donderdag 15 oktober in de pers gesuggereerd werd dat asielzoekers moeten betalen voor de kledij die ze in onze opvangcentra ontvangen. Door het ongenuanceerde artikel waren heel wat Vlamingen verontwaardigd en werd de jarenlange werking van het Rode Kruis bij het brede publiek plots in vraag gesteld.

We namen contact op met de hoofdredacteur van desbetreffende krant en kregen te horen dat de nieuwschef iets te ijverig aan de slag was gegaan en alle nuances uit het artikel verwijderd had. Ondertussen kregen we welgemeende excuses van de hoofdredacteur én staat er vrijdag 16 oktober een rechtzetting in diezelfde krant.

Maar hoe zit het nu precies met die gedoneerde kledij? Dat lees je hieronder!

Al 25 jaar zetten wij succesvol in op zelfredzaamheid, iets waar we ook tijdens deze asielcrisis volop aandacht aan besteden. Asielzoekers in onze opvangcentra krijgen in eerste instantie een basispakket aan kledij. Een groot deel van de gedoneerde kledij in textielcontainers wordt dus wel degelijk gratis bedeeld.

Toch is het belangrijk dat iedereen begrijpt dat niet alles gratis is én dat de bewoners van de opvangcentra de waarde van ons geld leren kennen. Wettelijk is bepaald dat asielzoekers wekelijks 7,40 euro zakgeld ontvangen (4,50 euro voor kinderen). Door op vrijwillige basis klusjes uit te voeren in onze opvangcentra ontvangen ze daarbovenop nog een kleine vergoeding. Dat geld kan gebruikt worden om zelf extra eten of kledij aan te kopen. Let wel, voor een T-shirt vragen we bijvoorbeeld 10 eurocent en voor een broek 20 eurocent. Het gaat hier dus niet over grote bedragen!

De asielzoekers begrijpen deze manier van werken en staan er ook voor open.  Ze geven zelfs aan dat dit hun gevoel van eigenwaarde ten goede komt: ze kunnen zelf beslissen of ze nu die rode of net die gele jas willen kopen. Willen ze gedoneerde kledij in zo goed als perfecte staat aankopen? Dan zullen ze meer betalen voor dat item. Maar de beslissing ligt helemaal in hun handen.

Het geld dat Rode Kruis-Vlaanderen op deze manier ontvangt wordt nadien gebruikt om kledij aan te kopen die zelden gedoneerd wordt (zoals bijvoorbeeld voetbalschoenen, zwembroeken, kinderondergoed…). Deze gelden (hoe laag ze ook zijn) stromen dus onmiddellijk terug naar diezelfde asielzoekers. Een systeem dat al jaren bestaat en al jaren goed werkt.