"Die brief van het Rode Kruis vergeet ik nooit"

In oorlogstijd raken familieleden elkaar vaak letterlijk kwijt. Het overkwam ook Aster Nzeyimana tijdens de burgeroorlog in Rwanda. Maar dankzij Restoring Family Links van het Rode Kruis vond hij na 11 jaar zijn vader terug. Ook nu, tijdens het conflict in Oekraïne, overkomt het mensen. Daarom staan Marijke Peys, hoofd Restoring Family Links, en haar collega's paraat. Op MNM vertelde ze hoe ze te werk gaan om geliefden opnieuw bij elkaar brengen.

Luister naar Marijke op MNM

Niet alleen Marijke kwam aan het woord tijdens de radiouitzending Oekraïne 1212. Ook Aster Nzeyimana kwam getuigen over hoe hij en z'n moeder het contact met zijn vader verloren waren geraakt door de burgeroorlog in Rwanda.

"Ik weet nog hoe iemand van het Rode Kruis aan de deur stond met een brief. Dat moment vergeet ik nooit meer. Zo heb ik mijn papa leren kennen." - Aster

Ook in het programma Het huis op Eén getuigde Aster over de hereniging. Bekijk hier het fragment:

“Alles hangt af van de hoeveelheid informatie die we krijgen, maar ook de toestand van de conflictsituatie. Bij sommige dossiers hebben we binnen een aantal weken een oplossing, maar andere kunnen dan weer jaren aanslepen."

Marijke Peys

Hoofd Restoring Family Links