;

De Filipijnen, twee jaar na tyfoon Haiyan

Twee jaar geleden raasde tyfoon Haiyan door de Filipijnen om een spoor van vernieling achter zich te laten. De wind haalde snelheden van bijna 300 kilometer per uur en metershoge golven overspoelden het land. Miljoenen mensen werden op één of andere manier getroffen door de natuurramp, 6.000 van hen verloren het leven. Meteen na de tyfoon stonden het Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging klaar om te helpen.

Het herstellen van bestaansmiddelen van de meest kwetsbare Filipino's was één van de belangrijkste taken van het Rode Kruis na de passage van tyfoon Haiyan. Afgelopen twee jaar werden 150.000 gezinnen op de been geholpen dankzij financiële tussenkomsten.

Financiële hulp

Gezinnen konden tot 220 dollar ontvangen om inkomensactiveiten op te bouwen. Heel wat van de families kozen ervoor om met dat geld vee of granen aan te kopen, maar anderen gebruikten het geld om een eigen, klein bedrijfje op te richten.

Handen uit de mouwen tijdens opleidingstraject

Naast financiële hulp bood het Filipijnse Rode Kruis, met de steun van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC), ook opleidingen aan voor jonge mannen die niet genoeg middelen hadden om te studeren.

Sim Billiones bijvoorbeeld volgde zo'n cursus en kreeg ondertussen een job aangeboden in een tophotel in Roxas: "Ik wou helemaal niet op de boerderij werken. In het hotel kan ik de kennis uit de cursus toepassen. Het is hard werken, maar op deze manier kan ik mijn familie beter ondersteunen." Steun die de moeder en vader van Sim maar al te goed kunnen gebruiken: "Met dat geld kunnen we een deel van de rekeningen betalen en kan de tweelingbroer van Sim wel naar school blijven gaan. Dankzij Sim konden we ook varkens aankopen."

Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis: "We zijn blij dat mensen hun leven opnieuw opbouwen en trots op het feit dat we het leven van heel wat burgers hebben verbeterd door verschillende opportuniteiten te creëren voor hen."

Het is duidelijk: hulporganisaties, overheden maar vooral de Filipino's hebben hard gewerkt om hun land opnieuw op te bouwen. Het Filipijnse Rode Kruis zet naast de heropbouw van het land, hard in op trainingen om de bewoners beter voor te bereiden op eventuele nieuwe rampen.

Ook jij hielp ons helpen

Twee jaar na datum bedanken we nogmaals iedereen die een bijdrage leverde voor Haiyan. Dankzij jouw steun kon Rode Kruis-Vlaanderen meer dan 1 miljoen euro inzamelen voor de heropbouw van de Filipijnen.

  • Meteen na de ramp waren we ter plaatse met ons noodhulpteam gespecialiseerd in hulpgoederen. Ze verdeelden in totaal meer dan 40.000 goederen zoals dekens, slaapmatten, muggennetten en tenten.

  • Na de noodhulp kochten we materiaal aan waarmee de getroffen bevolking hun beschadigde woningen kon repareren. Zo werden er - in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis - 400 nieuwe huizen gebouwd, 2.200 huizen gerepareerd en konden er 1.400 latrines, 400 waterpompen en 20 water- en sanitaire voorzieningen gebouwd worden.

  • Samen met het Duitse Rode Kruis bouwden we dan weer tyfoonbestendige woningen voor 200 families in de provincie Antique.

  • 200 lokale vrijwilligers werden opgeleid in rampenrisicobeheer. Zij hebben in 20 gemeenschappen waarschuwingssystemen opgestart om de bevolking tijdig te kunnen verwittigen bij een volgende ramp.

Twee jaar na datum blijven we samenwerken met het Nederlandse en Duitse Rode Kruis. Op die manier timmeren we samen verder aan de heropbouw van de Filipijnen.