;

Aantal vermiste personen verdubbeld op drie jaar tijd

Gewapende conflicten, vluchtelingenstromen en natuurrampen zorgen elk jaar opnieuw voor enorm veel mensen die hun familie en geliefden uit het oog verliezen terwijl ze op de vlucht slaan. Het exacte aantal vermisten wereldwijd zullen we nooit weten, maar het Internationale Rode Kruis doet er wel alles aan om zoveel mogelijk mensen te herenigen met hun familieleden. Dit jaar alleen al werden 4.400 personen gelokaliseerd, 360 van hen sloten hun familieleden terug in de armen. Ook onze eigen Restoring Family Links herenigde dit jaar al 35 personen met hun geliefden.

Dag van de Vermisten

30 augustus is het Dag van de Vermisten. Even een moment om stil te staan bij de enorme impact die een vermist persoon heeft op families en hun omgeving. Zowel op juridisch, sociaaleconomisch als psychologisch vlak brengt het zware gevolgen met zich mee. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de humanitaire missie van het Rode Kruis om de zoektocht naar vermisten op te starten én ondersteuning aan families te bieden. Iedereen heeft namelijk het recht om te weten wat er gebeurde met hun geliefden en hoe het met hen gaat.

Elk jaar geven steeds meer mensen vermisten aan. Ondertussen is het aantal vermisten wereldwijd verdubbeld ten opzichte van 2015. Restoring Family Links blijft hard werken om zoveel mogelijk mensen te helpen om hun geliefden terug te vinden en veilig thuis te brengen.

Extra cijfermateriaal

Hieronder vind je nog meer cijfers van het Internationale Rode Kruis over de impact van hun Tracing-activiteiten in 2018 en de eerste zes maanden van dit jaar:

  • Eind 2018 werden er minstens 130.000 zaken van vermiste personen wereldwijd opgevolgd, in 2019 zijn er van januari tot juni al 6.000 extra bijgekomen;
  • In 2018 werden er om en bij de 7.000 personen gelokaliseerd, van januari tot juli 2019 zijn 4.400 personen gelokaliseerd;
  • 1.000 familieleden succesvol herenigd in 2018, waarvan meer dan 800 kinderen. In 2019 spreken we van 360 succesvolle herenigingen.