;

Coronavirus COVID-19 duikt op in ons land: wat moet je weten?

Het coronavirus COVID-19 brak eind vorig jaar uit in de regio Wuhan in China. Ondertussen heeft het virus zich verspreid in andere landen, waaronder ook het onze. Er is voorlopig geen reden tot paniek, maar we moeten wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Ga de verspreiding van het coronavirus tegen

Om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan, raden we aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Belgische Overheid te volgen. Deze kan je terugvinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Het toepassen van goede handhygiëne blijft het allerbelangrijkst. Hieronder vind je ons stappenplan terug van hoe je best je handen wast. De voorkeur gaat altijd uit naar water en zeep. Gebruik alcoholgels, met minimum 70% ethanol, indien water en zeep niet voorhanden zijn.

Naast het regelmatig en grondig wassen van je handen, zijn er nog andere tips die we graag voor je oplijsten:

  • Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Vermijd om handen en kussen te geven.
  • Blijf zeker thuis als je ziek bent. En neem telefonisch contact op met je huisarts.
  • Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  • Probeer je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.
  • Hou 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Vanaf 4 mei is het aangeraden om in specifieke situaties een mondmasker te dragen. Lees hier meer over het dragen van zo'n mondmasker.

Impact coronavirus op bloedinzamelingen?

Op dit moment heeft de aanwezigheid van het coronavirus in ons land nog geen impact op de activiteiten van onze organisatie. Dat wil zeggen dat alle activiteiten blijven doorgaan zoals gepland en dat ook de bloedinzamelingen gewoon doorgaan. Donoren willen we graag oproepen hun geplande bloed-, plasma- of bloedplaatjesgift niet te annuleren. Jullie giften blijven nodig om de bloedvoorraad op peil te houden. Aangezien er voorlopig geen bewijs is dat het coronavirus kan overgedragen worden via bloed, is zowel doneren als ontvangen van bloedproducten volledig veilig. In onze donorcentra en op de mobiele bloedinzamelingen besteden we extra aandacht aan handhygiëne voor vrijwilligers, donoren en personeel. Het afnamepersoneel wordt gevraagd hun handen na elke donatie grondig te ontsmetten. Donoren die ziek zijn of zich niet goed voelen, vragen we - zoals steeds - om thuis te blijven.

Onze vrijwilligers staan altijd klaar om logistiek te ondersteunen bij rampen, extra ziekenwagens te voorzien of opvang van grote groepen getroffen personen te organiseren. We onderzoeken zelf momenteel de mogelijke inzetscenario’s en brengen zo in kaart welke voorbereidingen wij hiervoor moeten treffen. Zo kunnen we snel reageren wanneer we van de overheid een opdracht krijgen.

Mochten er in de toekomst richtlijnen volgen of beslissingen genomen worden waardoor er wél impact is op de werking van onze organisatie, informeren we hier tijdig over.

Tot slot willen we iedereen aanraden niet te panikeren, de preventieve richtlijnen op te volgen en de website van de overheid te raadplegen bij vragen.