;

Burgers in Irak moeten beschermd worden nu gevechten steeds heviger worden

De toekomst van meer dan 1 miljoen mensen in Mosoel, Irak, is bijzonder onzeker nu de gevechten er steeds heviger worden. 

Hoewel iedereen het recht heeft om op de vlucht te slaan, zullen velen ervoor kiezen om de gevaarlijke tocht met als eindpunt een ongekende bestemming niet te ondernemen.

"Onze grootste bezorgdheid gaat uit naar de burgers en meer bepaald de kinderen. De kans is groot dat ze proberen te vluchten en zo in kruisvuur terecht komen. We roepen dan ook alle partijen op om burgers te respecteren, te beschermen en hen toegang te geven tot veilige gebieden," zegt Katharina Ritz, hoofd van het ICRC in Irak.

Volgens het internationaal humanitair recht moeten alle betrokken partijen ervoor zorgen dat burgers én hun woningen niet getroffen worden door de gevechten. Ook ziekenhuizen en hulpverleners moeten beschermd worden. 

"De komende maanden kunnen we 800.000 bevoorraden met voedsel. We beschikken ook over een ruime voorraad dekens, dekzeilen en keukenbenodigdheden, materiaal dat mensen nodig hebben wanneer ze in alle haast hun huis ontvluchten. We zullen ons uiterste best doen om burgers, gewonden en zieken te helpen."