Bloedserieus van start

Bloedserieus? Dat is gezellig samen bloed of plasma geven onder studenten. Vlakbij kot of campus. Het is een bloedinzamelingsactie in 6 Vlaamse studentensteden, georganiseerd vóór en dóór studenten. Goodie bag en drankje voor al wie meedoet!

Met dit initiatief zoeken we vanuit Rode Kruis-Vlaanderen zowel letterlijk als figuurlijk naar nieuw bloed. Bij jonge mensen die potentieel nog een lange ‘carrière’ als donor voor de boeg kunnen hebben. Want voor een aantal studenten is het al een goede gewoonte, maar voor velen is een donatie tijdens Bloedserieus de eerste keer.

Bloedserieus en broodnodig

De bloeddonaties van alle studenten zijn op dit moment bovendien extra hard nodig: de bloedvoorraad in Vlaanderen staat namelijk op een laag peil. Als extra motivatie krijgen de student-donoren achteraf een goed gevulde goodiebag.

“Normaal gezien hebben we van alle bloedgroepen constant een voorraad voor een volledige werkweek, maar dat is nu voor meerdere bloedgroepen niet meer het geval. Daarom is het belangrijk dat we genoeg donoren vinden – ook niet-studenten overigens – om die bloedvoorraad op een hoger peil te krijgen. Want het hier gaat over het bloed dat we dagelijks nodig hebben voor allerhande patiënten: elk jaar krijgen in ons land duizenden mensen een bloedtransfusie. Denk bijvoorbeeld aan moeders na een moeilijke bevalling, kinderen met leukemie, patiënten met stollingsproblemen of mensen die een ongeval gehad hebben.”

Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen 

Traditie bij studenten

De kiem werd in 1990 gelegd in Leuven. Wat begon als een klein initiatief - vóór en dóór studenten - groeide met de jaren uit tot een massa-event. Elk academiejaar maken we duizenden studenten warm om te doneren in 6 studentensteden. Want de jeugd van tegenwoordig? Die geven om elkaar én voor elkaar.

Naar Bloedserieus.be