;

1.399 superhelden geven bloed op Ladeuzeplein

Dat studenten al wel eens graag in een tent vertoeven is algemeen geweten – tenten op festivals (de grote om te gaan kijken, de kleine om in te slapen) maar ook tenten op vakantie – met de jeugdbeweging of bij medestudenten in de tuin van een kot. Afgelopen maandag 12 en dinsdag 13 november werd het helemaal te gek en kwamen 1.399 studenten bloed geven in een tent op het Ladeuzeplein in Leuven.

Voor het eerst in haar bijna 30-jarige geschiedenis organiseerde Bloedserieus een massale bloedafname in een gehuurde tent. ‘We moesten ook wel een beetje’, geeft Tjeng Hang Chong van Bloedserieus toe, ‘want geen enkele beschikbare zaal was groot genoeg om 18 afnamebedjes te plaatsen. Bovendien was de tent voor heel wat mensen die toevallig passeren ook duidelijk zichtbaar."

Bloedserieus, dat instaat voor bloedinzamelingen voor én door studenten, ontstond net geen 30  jaar geleden in Leuven. Ondertussen organiseren de studenten van Antwerpen, Brussel, Gent, Diepenbeek en Kortrijk ook hun eigen inzamelingen. Goed voor meer dan 12.000 zakjes bloed per academiejaar. Studenten zijn een belangrijke ‘bloedbron’: “Het gaat om jonge, gezonde mensen die vaak maatschappelijk geëngageerd zijn en die dankzij hun leeftijd ook nog jaren meegaan als mogelijke bloedgever."