;

Angst voor nieuwe ebola-uitbraak in Congo

Amper enkele dagen nadat het Congolese ministerie van Volksgezondheid het einde van de ebola-uitbraak aankondigde in de Evenaarsprovincie, groeit de angst voor alweer een nieuwe uitbraak van de dodelijke ziekte.

Het ministerie bevestigde dat er al verschillende patiënten met koorts positief testten op ebola. In Mangina (Noord-Kivu) zijn er een twintigtal mensen die kampen met koorts, maar verdere testen in Kinshasa moeten uitwijzen of er inderdaad sprake is van een nieuwe ebola-uitbraak.

Een team van Rode Kruisvrijwilligers is intussen aanwezig in een ziekenhuis in Beni, zo'n 30km van Mangina. Het lokale Rode Kruis in de Democratische Republiek Congo kreeg beschermende kledij en materiaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 

De vermoedelijke uitbraak vindt plaats in een gebied dat al sinds 2004 zwaar getroffen wordt door conflict. Dit gegeven kan de hulpverlening ter plaatse bemoeilijken. De lokale collega's boden bij iedere ebolacrisis in het verleden hulp en hebben intussen een sterk netwerk van experten opgebouwd. Vrijwilligers bieden nu de nodige hulp aan in onder andere Mbandaka, Bikoro, Iboko en afgelegen streken van Itipo.