;

Afghanistan - Noodwatertransport en medicijnen bereiken ziekenhuis in Ghazni

Vorige week vrijdag braken opnieuw hevige gevechten uit in Ghazni, Afghanistan. Sindsdien staat het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) mee in voor de verzorging van de slachtoffers. Met verzorgingsmateriaal en medicijnen versterkt het ICRC het provinciale ziekenhuis in Ghazni.

Onze teams maken van iedere gelegenheid gebruik om het plaatselijke ziekenhuis te ondersteunen en we blijven helpen zolang die nood er is én de omstandigheden het toelaten.  (Juan Pedro Schaerer, hoofd van de delegatie van het ICRC in Afghanistan)

De gevechten namen in intensiteit toe sinds afgelopen vrijdag en zijn alleen maar erger geworden. Ondertussen ligt alle communicatie in de stad plat en is er geen elektriciteit meer. Sommige inwoners slaagden erin de stad te verlaten, anderen schuilen in hun eigen huis. Maar er dreigt nu al een tekort aan voedsel en water aangezien zo'n 20% van de bevolking in Ghazni afhankelijk is van het stedelijk watersysteem dat sinds het begin van de gevechten is afgesloten.

Het ICRC reageerde op dit tekort met een noodwatertransport, goed voor een bevoorrading van 18.000 mensen. Daarnaast zorgt het Internationale Rode Kruiscomité ook voor elektriciteit tijdens operaties en haalt het, samen met het lokale Rode Kruis, dodelijke slachtoffers op om terug naar hun families, ziekenhuis of militaire basis te brengen.

“Onze grootste zorg is de bescherming van burgers en toegang tot medische zorg voor alle gewonden. Gezondheidsfaciliteiten en medewerkers moeten gerespecteerd en beschermd worden in deze conflictsituatie.”